fredag 21 april 2017

Bokbloggsjerka 21-24 april

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Så här lyder veckans fråga:

Hur avgörande är karaktärerna tycker du?
Frågan är lite fluffig, men jag väljer att tolka den som hur viktiga personerna i boken är för läsupplevelsen, och i så fall är de mycket viktiga. Det måste finnas människor som man åtminstone delvis kan identifiera sig med.
Vad jag speciellt tycker är viktigt är att romanfigurerna, åtminstone de mest centrala, har flera sidor än en. Människor är inte antingen goda eller onda. Moder Teresa var inte rakt igenom god och Adolf Hitler hade goda sidor (även om jag inte direkt ansträngt mig för att finna något positivt hos just Hitler).
Vi behöver inte använda så utpräglade ytterligheter som Moder Teresa och Adolf Hitler. Det kan finnas en präst som ägnar hela sitt liv åt att hjälpa och stötta människor, men som samtidigt utnyttjar barn sexuellt. Lägervakten i koncentrationslägret gick hem till sin familj och var där en god make och far.
Vad jag sålunda försöker få sagt är att personerna i en roman inte får vara platta. Människors komplexitet bör komma fram i en god bok.

22 kommentarer:

  1. Jag fattade frågan precis som du och jag kan bara hålla med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om två så kloka personer som du och jag tänker lika, så måste det vara så ;)

      Radera
  2. nu är vi tre. har också tolkat så. nej, inga platta personer, men de kan ju vara mer eller mindre platta. och de kan ju vara mer eller mindre viktiga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, men ju viktigare de är, desto viktigare att de inte är platta.

      Radera
  3. Platta personer är inte kul men i vissa böcker har det inte lika stor betydelse och det har kanske med graden av platthet att göra och typ av bok....

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag läste en del svar på andra bloggar kom jag att tänka på P C Jersilds roman En levande själ. Där är "huvudpersonen" en hjärna som simmar i en näringslösning. Den minns inte sitt tidigare liv. Inte så mycket personbeskrivning där alltså. Men en utmärkt bok!

      Radera
  4. Ja, precis, det måste vara "hela" personer.

    SvaraRadera
  5. Ja ingen är ju bara ond eller god rätt igenom

    SvaraRadera
  6. Ja, platta karaktärer är inte kul men ibland spelar det mindre roll. Beror på vad det är för bok...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara så. Fast de får gärna överraska.

      Radera
  7. Komplexa karaktärer höjer verkligen läsupplevelsen.

    SvaraRadera
  8. Ett mycket bra svar!Precis som vi alla människor så finns det mer än bara svart och vit! Skiftningar ger levande karaktärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bär alla både ljus och mörker inom oss.

      Radera
  9. En bra bok är absolut en sådan som beskriver karaktärernas komplexitet. Helt rätt.

    SvaraRadera
  10. Nyanseringen i karaktärsbeskrivningen är verkligen att föredra för trovärdigheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insikten att människor är komplexa är också nödvändig för att förstå många saker som händer i verkligheten. Hur kunde det finnas så många rakt igenom ondsinta människor i Tyskland under nazitiden? Grejen är ju att så var det inte. Det var vanliga hyggliga människor som begick ofattbara brott. Det är just det som är skrämmande.

      Radera