torsdag 20 april 2017

Olikhetsutmaningen: Fint och fult

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Den här gången ska vi dock hålla oss till böcker.

Idag handlar det om fint och fult.

Vad som är fint och fult är ganska vida begrepp. Det finns inte en enda sanning. 

Det fina får representeras av Torgny Lindgrens Merabs skönhet.
Där får man sig berättade Lindgrens skrönor från Västerbotten. Vem är då den sköna Merab i Lindgrens bok? Hon är faktiskt en ko, den vackraste man sett. Gabriel har fyra kor. Förutom Merab är det Mikal, Tapenes och Basemat. Inga vanliga konamn här inte. Torgny Lindgren väver gärna in bibliska historier och citat i sina texter, och de fyra namnen är kvinnonamn från Bibeln. Både Merab och Mikal var döttrar till konung Saul.
Jag tycker att det är helt underbart att skönheten i boken är en kossa. Vem annan än Torgny Lindgren skulle komma på tanken?

Bannlyst är en av Selma Lagerlöfs mindre kända romaner. Den handlar om Sven Elversson, som var nära att dö under en nordpolsexpedition. Efter sin hemkomst misstänks han för att ha ätit människokött för att överleva expeditionen. 
Sven blir utfryst av prästen och byborna. Han står utan tvekan lägst i rang av alla i samhället. Ingen vill ha med honom att göra, eftersom det är tabu att på ett sådant sätt förgripa sig på en död människa.
Men boken handlar om så mycket mer än då. Det handlar om den unga prästfrun Sigrun, som älskas så innerligt av sin make att han riskerar att kväva henne med sin svartsjuka.
Emellertid är det nog något helt annat som är Selma Lagerlöfs budskap med boken. Den gavs ut 1918, och då höll första världskriget på. När fiskarna lade ut sina nät fick de upp döda matroser. I boken blir människorna mer och mer medvetna om krigets vansinne. Och då är frågan: Vilket är värst? Att vanhelga en död eller att vanhelga de levande? Mänsklighetens fulhet har många ansikten.

8 kommentarer:

 1. Att vara fin eller ful är ju ganska breda begrepp. Fast de flesta kor är väl fina ☺️

  SvaraRadera
 2. (praktiskt; du behöver bara två böcker i din bokhylla och du lyckas krama ur allt ur dem)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske ska rensa bort alla andra böcker ur mina överfulla bokhyllor och ersätta dem med prydnadssaker 😳

   Radera
 3. Gillar dina två exempel! Torgny Lindgren borde jag läsa mer av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lindgrens berättarkonst är något utöver det vanliga.

   Radera
 4. jag har en gång hört honom läsa högt ur någon av sina böcker och sedan dess hör jag honom även när jag läser själv. han är verkligen oförliknelig

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Oförliknelig" sammanfattar honom väl.

   Radera