måndag 8 maj 2017

Tematrio - Flickor

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat flickor. Så här skriver Lyran: Jag har just nu en period där jag läser många böcker om flickor och unga kvinnor. Tycker att detta känns som ett bra tema och hoppas att ni håller med.

Berätta om tre bra romaner som handlar om flickor!

Oj, det finns många. Jag får väl välja några ur högen. Jag inser att vissa böcker ofta dyker upp i mina svar på olika utmaningar, men det beror väl på att de bästa böckerna passar in på så mycket. De tre flickor jag valt är Pion, Scott och Elsa.


Pion av Pearl Buck är en bok som jag tyckte om att läsa. Kanske för att den var så annorlunda. Den utspelar sig i Kina på 1800-talet. Där bor judar, som blivit uppskattade samhällsmedborgare. I en av dessa familjer lever den unga vackra slavinnan Pion. Familjen köpte henne när hon var liten som sällskap åt sonen David.
Davids mor vill absolut att han ska gifta sig med en judisk flicka. Den judiska renheten måste bevaras. Davids far Esra är dock halvkines.
Pion älskar David och är beredd att offra allt för honom. Samtidigt har jag lite svårt för att bara se det positiva i henne. Hon är självuppoffrande, men samtidigt intrigant. Genom hennes agerande omöjliggörs äktenskapet mellan David och Lea, och David gifter sig istället med en kinesiska.
Det som jag kanske tycker är mest fascinerande är tanken som framförs i boken att den judiska församlingen i den kinesiska staden går under, inte på grund av förtryck utan därför att kineserna är alltför vänliga mot judarna.
I västerlandet förföljs judarna, vilket gör att de hamnar utanför majoritetssamhället, vilket också gör att de behåller sin särart. Kineserna känner däremot inte till någon antisemitism. De gifter gärna bort sina döttrar till judiska män. Efter några generationer finns inga judar kvar. De har blivit kineser.Dödssynden är en modern klassiker. Boken kom ut 1960 och väckte stor uppmärksamhet. Den tilldelades Pulitzerpriset.
Dödssynden utspelar sig i en liten stad i Alabama i den amerikanska Södern i mitten av 1930-talet. En svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Advokaten Atticus Finch försvarar honom, vilket inte uppskattas av alla. Varför bry sig om att hålla en rättegång mot en neger, när man lika gärna kan lyncha honom direkt?
Bokens berättare är advokatens åttaåriga dotter Scott (Harper Lee själv?). Den skarpsinniga flickan ser igenom samhällets förljugenhet. Hur kan hennes lärarinna tycka så synd om judarna i Tyskland, samtidigt som hon inte har det minsta till övers för de svarta i den egna staden?
Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Jag vill understryka att detta inte är en barnbok, även om den vid första påseendet kan ge det intrycket. Den handlar om hur vi vuxna har så svårt att leva tillsammans och med oss själva och det krävs ett barn för att se igenom allt. Lite av barnet som upptäcker att kejsaren är naken.
Boken är mycket underhållande, men samtidigt innehåller den så mycket allvar. Det är en bok som jag bara måste rekommendera.


18 kommentarer:

 1. Pearl Buck är jag sugen på att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nobelpristagare som inte verkar speciellt omtalad längre.

   Radera
 2. i tonåren läste jag massor av Pearl Buck. böckerna fanns i föräldrarnas hylla. Wang Lung - serien har jag läst ett flertal gånger. To kill a mockingbird har jag både läst och sett. minns Gregory Peck som Atticus Finch

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peck fick visst en Oscar för sin roll i den filmen.

   Radera
 3. bra trio, Buck får jag plocka fram

  SvaraRadera
 4. Ja, Harper Lee är underbar!

  SvaraRadera
 5. Ha! Jag hade tänkt strunta i Backmans mormor-bok ... ska kanske tänka om!

  SvaraRadera
 6. Dödssynden tyckte jag väldigt mycket om. De två andra har jag inte läst men har funderat på Backmans bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mormorsboken var både mysig och tänkvärd.

   Radera
 7. Den första kände jag inte till, men de andra två är lästa, bra båda. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pion är en annorlunda bok, och därför riktigt läsvärd.

   Radera
 8. Dödssynden är otroligt läsvärd. Min mormor hälsar och säger förlåt står och väntar i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas mormor får lämna bokhyllan snart ;)

   Radera
 9. Härlig trio, den enda jag inte läst är Pearl Buck men den låter onekligen mycket intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var faktiskt intressant. Och annorlunda!

   Radera