söndag 14 juli 2019

En smakebit på söndag - Hetta

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Hetta och är skriven av Jane Parker.

Australien härjas av en svår torka. Invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas fatta desperata beslut på grund av vattenbristen - ingenting växer på fälten, boskapsdjuren dör. Stämningen i staden är tryckt. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ned geväret från väggen för att ta livet av sin fru, deras sexårige son och sig själv.
Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade också en mörk hemlighet, en hemlighet som drev bort Aaron från Kiewarra tjugo år tidigare.

Smakbiten är hämtad från sidan 7:

Gården hade faktiskt sett död tidigare, och spyflugorna var inte kräsna. För dem var det ingen stor skillnad mellan ett kadaver och ett lik.
Torkan gav flugorna mycket att välja på den sommaren. De sökte sig till stirrande ögon och klibbiga sår när Kiewarras bönder riktade gevären mot de magra kreaturen. Inget regn betydde inget foder. Och inget foder innebar svåra beslut, när den lilla staden dag efter dag dallrade under den brännande blå himlen.
"Det kommer att ge med sig", sa bönderna medan månaderna sprang iväg in på andra året. De upprepade orden, sa dem högt likt ett mantra till varandra och stumt, likt en bön, till sig själva.

19 kommentarer:

  1. inte läst denna, tack för lite läskig smakbit.

    SvaraRadera
  2. Ja just det, den ska jag ju läsa någon gång. :) Tack för smakbiten. Tror förresten att du missat att lägga in ditt inlägg hos betraktninger ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du är en riktig slarvpelle Robert! ;)

      Radera
    2. Ha, ni har fel båda två. Jag har varit bortrest under veckan och inte haft tillgång till min dator. Därför har jag lagt in ett antal inlägg, inklusive detta, i förväg. Men jag kunde inte lägga in det hos Betraktninger i förväg. Pilutta er! ;)

      Radera
  3. Den här läste jag förra sommaren. Tyckte om den, väldigt bra beskrivningar på miljöer och hettan. Inte för att de behövdes förra sommaren. ;) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  4. Skulle jag kunna tänka mig att testa - trots deckeriet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många som rekommenderar den.

      Radera
  5. Jag har fortfarande inte läst denna, men jag ska :)

    SvaraRadera
  6. Även jag som inte läser krim har hört talas om författaren och böckerna verkar väldigt populära. Onekligen spelar miljöskildringen in, jag gjorde faktiskt ett tappert försök men fick inte rätta feelingen. Tack för smakbit, trevlig ny sommarvecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med en bok som utspelar sig i Australien.

      Radera
  7. Den har jag läst och tyckte den var bra. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  8. känner väl igen den här romanen, men jag har inte läst den. den verkar hemsk. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inledningen är mustig. En massakrerad familj är inte lätt att beskriva vackert. Men jag hoppas att boken i sin helhet ska visa sig vara bra.

      Radera