måndag 8 juli 2019

Kulturskymning

När Jimmie Åkesson talade i Almedalen sade han bland annat: "Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Detta upprörde många att han tycktes ha räknat bort många från befolkningen. Olle Wästberg twittrade bland annat: "Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som 'Sex en en kvarts miljoner levande svenskars land'. D v s att 3.750.000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande."

Måhända borde Olle Wästberg ha talat med sin bror Per Wästberg, som sitter i Svenska Akademien och väl torde vara tämligen beläst. Jimmie Åkesson citerade nämligen Vilhelm Moberg, som skrev detta 1941.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar