måndag 22 juli 2019

Hetta

Titel: Hetta
Originalets titel: The Dry
Författare: Jane Harper
Förlag: Forum (2016)
Antal sidor: 334

Australien härjas av en svår torka. Invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas fatta desperata beslut på grund av vattenbristen - ingenting växer på fälten, boskapsdjuren dör. Stämningen i staden är tryckt. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ned geväret från väggen för att ta livet av sin fru, deras sexårige son och sig själv.
Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade också en mörk hemlighet, en hemlighet som drev bort Aaron från Kiewarra tjugo år tidigare.

Väldigt roligt att få läsa en roman som utspelar sig i Australien. Hetta är skriven av Jane Harper, som bor i Melbourne.

Boken är väl uppbyggd. Genom hela boken får vi tillbakablickar; både från händelserna för 20 år sedan och från det som föregick tragedin hos familjen Tadler. Harper har lagt ut en hel del villospår för läsaren, vilket gör det till en bra deckare. Upplösningen kom som en total överraskning för mig, och det är ju så det ska vara.

Den miljö som skildras känns trovärdig. Säger jag, som aldrig varit i närheten av Australien. Man kan verkligen känna den närmast outhärdliga hettan, och när de talar om jättekrabbspindlar inne i sovrummet skruvar jag olustigt på mig. Skvallret och missunnsamheten i ett litet döende samhälle, där gamla oförrätter aldrig glöms, känns också som något jag kan föreställa mig. En isolerad by kan skapa en otrolig samhörighet, men då får ingen sticka ut.

Hetta är en riktigt bra sommardeckare. En del utspelar sig visserligen i februari, men då är det ju sommar eller möjligen tidig höst på det södra halvklotet.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 5: Läs en bok vars författare är från Australien eller Nya Zeeland.

4 kommentarer:

 1. Det jag minns bäst från den här boken är miljön och värmen som beskrivs så bra, fast jag har inte varit där jag heller. ;) Och jag gillade slutet, det var riktigt spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läsvärd. Och visst var det svettigt :D

   Radera
 2. Jag gillade den också :) Vill läsa hennes andra bok också men har inte hunnit dit ännu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte till hennes andra bok. Den får jag kolla upp!

   Radera