fredag 26 februari 2021

Fem en fredag v. 8: Team building

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat team building.

1. Vilket var ditt första jobb?
Det var ett sommarjobb i Herman Anderssons Bokhandel i Karlstad. Det har funnits en bokhandel precis där sedan 1800-talet men nu läggs den ner :(

2. Vad läser du just nu?
De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser.

3. Har du någon gång träffat någon känd person?
Ja, flera. Bland annat Ingemar Eliasson, som varit arbetsmarknadsminister, landshövding i Värmland och riksmarskalk. Och jag har intervjuat Tove Jansson.

4. Vilken talang skulle du helst vilja ha?
Det skulle ha varit fantastiskt roligt att ha en operasångares röst.

5. Vad var det första du köpte för egna pengar?
Det var nog när jag hade 25 öre i veckopeng och kunde gå till kiosken och köpa godis. Varje gång jag tappade en tand så fick jag lägga den i ett glas vatten över natten och på något märkligt sätt förvandlades den till en 10-öring.

25 kommentarer:

 1. Synd när anrika bokhandlar måste läggas ner. Jag har alltid trivts med att gå omkring och kolla och även gillat biblioteken. Nu är de stängda.
  Ja, jag blev nyfiken på din bok, så den är nedladdad.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore jag rik så skulle jag köpa den där bokhandeln och driva den vidare.

   Radera
  2. Många bibliotek har öppet nu! :)

   Radera
 2. Håkan Nesser är bra och boken du nämner har jag inte läst, så tack för boktipset och ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag läst något av honom förut.

   Radera
 3. Så tråkigt när bokhandlare måste läggas ner.
  Kommer Ingenting att se att komma som ljudbok? Annars får jag väl läsa den. Jag läste väldigt mycket "förr" men nu lyssnar jag på skönlitteratur istället för att få avkoppling från läsandet av kurslitteratur och andra fackböcker. Hjärnan behöver annat för att koppla av, inte bara läsa. Men jag är nyfiken på att få veta vad tanten fick se på övervåningen.

  Trevlig fredag och helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlaget har inte bestämt än om den kommer som ljudbok.

   Radera
 4. hoppas du uppskattade att jobba i en bokhandel, för mina 25 öre köpte jag varannan dag en tomat och varannan dag en wienerkorv!

  SvaraRadera
 5. Nessers bok ska jag ta mig an framöver men har några att läsa i nessers serie innan. :) Jobba i bokhandel var kul men det var inte en sån som du jobbat i, den låter väldigt trevlig, synd att den läggs ner men det är sådär nu när det inte går sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag arbetade där fanns fortfarande Herman Anderssons son kvar i företaget.

   Radera
 6. Det är tråkigt när bokaffärerna försvinner, och med dem böckerna. Lustigt att det fortfarande lever kvar det där med tandfeén. Men nu har 10-öringen förvandlats till en guldtia. Tandfen har nog vunnit på triss! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov blir Karlstad inte utan bokhandlar. Akademibokhandeln har två butiker. Men Akademibokhandeln satsar på de populäraste böckerna. Inte så mycket av de smalare böckerna.

   Radera
 7. det där med tappade tänder känner jag igen. vi hade en gammal bok med en tupp utanpå som jag tror hade varit farfars eller farmors. när en tappat en tand värpte tuppen under natten. jag vill minnas att det rörde sig om kronor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina föräldrar var nog inte lika generösa när det gällde tänderna :) I övrigt kan jag inte på något vis beskylla dem för att ha varit snåla mot mig.

   Radera
 8. Men nu blir jag mållös, du har träffat Tove Jansson?? Wow, hade allt lagt några slantar själv för att få den äran, vilken speciell människa och författare. Man ska verkligen inte lura sig att tro att Muminfamiljen är för barn...
  Att jobba på en bokhandel har varit en dröm, men jag fick i alla fall vikariera på biblan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en bokhandel eller ett antikvariat skulle jag kunna tänka mig.

   Radera
 9. Intervjuat Tove Jansson, va häftigt! Å så kul att ha jobbat på en bokhandel, jag ville bli bibliotekarie när jag var liten, älskade att var där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir allt mer tveksam. Intervjuade jag henne verkligen? Hon var i Sunne i samband med att hon fick ta emot Selma Lagerlöfs Litteraturpris och jag arbetade på tidningen Fryksdals-Bygden. På söndagen var det gudstjänst i Östra Ämterviks kyrka och sedan skulle alla till Lagelöfs grav. Tove Jansson var med och jag fick sitta bredvid henne i kyrkan. Det minns jag tydligt. Men var det någon annan på tidningen som intervjuade henne? Kanske har mitt minne lagt saker till rätta ;) Nåja, jag har i alla fall intervjuat Rickard Wolff, det vet jag med säkerhet!

   Radera
 10. Men så tråkigt med den gamla bokhandeln... vänsterhäntas förening verkar intressant, min mor var vänsterhänt med vart tvingad att skriva med höger i småskolan... men jag kom på hon ibland att on skev med höger hand, och det var ingen skillnad på stilen.
  Tove Jansson känner jag igen namnet på... operasångare ligger långt ned på min lista... kan inte sjunga i takt med andra ;) Ja tänder ja, jag vet inte om min far och mor gjorde det för mig (minns inte) däremot fick min dotter uppleva det, men nu pratar vi om 5 kronor, ja inflationen du vet :)

  SvaraRadera
 11. Svaret på sista frågan var såååå fint:-)
  Sedan är jag aningen avis på dig att ha fått tillfälle att intervjua Tove Jansson - WOW:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte förstå hur tanden kunde bli en slant.

   Radera