onsdag 17 februari 2021

Veckans kulturfråga v. 7 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Den här gången handlar det om ungdomsböcker. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok som på något sätt handlar om sport är din favorit?


Jag väljer en av böckerna som Linda nämner, nämligen
Björnstad av Fredrik Backman.

Björnstad tillhör de där märkliga böckerna som man kan älska så att man inte vill sluta läsa, men som man ändå måste ta en paus ifrån därför att den väcker så mycket känslor.

Boken handlar om det fiktiva lilla samhället Björnstad, där alla lever för ishockeyn. Inget är viktigare än att juniorlaget vinner det stora mästerskapet, för då kommer den lilla orten att få ett idrottsgymnasium, A-laget ska gå mot en lysande framtid, företagen kommer att tjäna pengar... Ingenting får stoppa detta. I hockeyklubben är man lojal. Högt i tak men tjocka väggar säger man. Händer det något sköts det internt.

Men så händer något som inte går att hålla hemligt. Då sätts lojaliteten på spel. Är alla verkligen beredda att göra allt för laget, även om det innebär att skyla över ett svårt brott?

Jag tyckte verkligen om den här boken. Den grep tag om mig på ett sätt som få böcker kan göra. Kanske för att mycket i boken känns äkta. Visst finns det tillfällen när jag kan bli förvånad. Ibland säger femtonåringar saker som är så kloka att det är svårt att tänka sig att det skulle vara verkligt, men det gör inget. Det är en bok som bubblar av kärlek, hat, våld, kamratskap, lojalitet och svek.

12 kommentarer:

 1. Backman är bra, "Björnstad" är bra - märkligt nog har jag ännu inte läst uppföljaren fast jag har den i hyllan.

  SvaraRadera
 2. har inte läst Backman, har inte avsikt att se filmatiseringen heller

  SvaraRadera
 3. Tyckte mycket om boken och även om tv-serien inte riktigt kunde få in alla trådar var den bra. Speciellt de yngre skådespelarna imponerade. Tydligen kommer det en tredje bok. Den vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det kommer en tredje bok vill jag definitivt läsa den.

   Radera
 4. har inte läst Backman.men jag såg filmen om Ove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att filmen gjorde boken rättvisa. Så är det inte alltid.

   Radera
 5. Jag har bara läst Ove av Backman och är rejält ointresserad av hockey. Sen fattar jag att det finns många andra lager i den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hockeyn i sig har en underordnad roll. Det är mer vad den obrottsliga lojaliteten mot orten och laget kan leda till.

   Radera
 6. Björnstad är verkligen bra. Har inte vågat se serien än, rädd att bli besviken!

  SvaraRadera