onsdag 24 februari 2021

Veckans kulturfråga v. 8 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Den här gången handlar det om vintern. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken är din favoritskildring av vintern?

Jag skulle kunna göra mig lite märkvärdig och säga Snö av den turkiske nobelpristagaren Orhan Pamuk. I den boken kommer huvudpersonen Ka till staden Kars i östra Turkiet. Under besöket drabbas staden av ett våldsamt snöoväder och man skärs av från yttervärlden. Men ärligt talat hade jag svårt att förstå den, så jag kan inte kalla den för en favoritskildring.

Istället "fuskar" jag lite och väljer en bok som inte är någon skildring av vintern, men den utspelar sig i alla fall under julhelgen, och det är väl alltid något. Det är en riktigt bra kriminalroman.

Vinterland är Kim Fabers och Janni Pedersens debutroman. Den vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020. Jag kan inte på rak arm påminna mig att jag läst någon dansk kriminalroman tidigare. De flesta böcker jag läser är antingen skrivna av svenska eller av engelskspråkiga författare. Därför var det extra roligt att få läsa den här boken, som jag har fått som recensionsex av förlaget.

Det är en bok som tyvärr känns både aktuell och trovärdig. Vi får räkna med att det blir fler terrordåd i Europa och särskilt då på platser med mycket folk. Här har författarna valt en julmarknad som målet för dåden; en plats där många barnfamiljer befinner sig. Vi följer både kommissarie Juncker och Signa Kristiansen när de utreder två skilda brott utan något samband. Eller finns det ändå ett samband?

Kan man känna att detta är en dansk och inte en svensk kriminalroman? Ja, på åtminstone ett ställe blir det uppenbart. Martin Juncker har druckit en halv flaska vin och därefter har han druckit ett par öl. Han funderar sedan på allvar om han kan ta bilen. Förhoppningsvis hade en svensk kommissarie inte ens kommit på tanken. Men Danmark är annorlunda ;)

8 kommentarer:

 1. Jag klarade inte av Pamuks "Snö" ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske måste komma från Turkiet med omnejd för att förstå allt. För jag kände det som att det fanns budskap i boken som gick mig förbi.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, den kan jag verkligen rekommendera.

   Radera
 3. Låter som en riktigt spännande bok. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Snö har man ju hört talas om ja, men den låter lite svår då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste nog vara turk för att förstå allt :D

   Radera