tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker jag ser fram emot att läsa i höst. Här är min hösttrio:   

Institutet för tidsinställning av alla ur av Ahmet Hamdi Tanpinar är en bok jag länge tänkt att jag ska läsa. Jag har beställt den på biblioteket.

Hayri Indal är en intetsägande och anspråkslös individ. Hans enda utmärkande drag är den starka fascinationen för urverk som funnits ända sedan barndomen. Som vuxen möter han levnadskonstnären Halit Ayarci och får då möjlighet att tillsammans med honom grunda Institutet för tidsinställning av alla ur - en gigantisk med fullständigt överflödig förvaltningsapparat med uppgift att synkronisera landets alla klockor. Under arbetets gång träffar Hayri en mängd människor som på olika sätt förändrar hans liv. Och inspirerad av dessa möten sätter han sig ner för att berätta sin sällsamma historia.

Skampärlorna av Aline Lilja Gladh har jag fått som recensionsex.
 
Örbyhus syfabrik står i brand. William Silvergran ser handfallet på när fabriken hans far grundat går upp i lågor. När polisens tekniker går in möts de av en obehaglig överraskning. I det som en gång varit fabriksägarens kontor hittas gamla mänskliga kvarlevor, gömda i ett lönnfack.

Familjen Silvergran sluter sig och är inte till någon större hjälp i utredningen. Och när den lokala polisen tycks mer upptagen av redlösa semesterfirare i den rådande värmeböljan än av upptäckten på syfabriken, kan kommissariens syster, Lo Karlberg, inte låta bli att på egen hand snoka i det mystiska fallet.

Folk med ångest av Fredrik Backman är en bok jag äger, men som jag av en outgrundlig anledning inte har läst ännu. Nu fick jag en påminnelse. Jag ska absolut läsa boken innan året är slut.

Det jag har läst om boken är att den är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikeamissbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den ... tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

(Ja, jag vet att jag hade med den i tisdagstrion den 24 augusti, men det här får bli ännu en påminnelse till mig själv att äntligen läsa den!)

24 kommentarer:

  1. Ja, ibland behöver man påminna sig själv om böcker man tänkt läsa. Trevlig läsning i höst då!

    SvaraRadera
  2. Folkångest hade sina roliga poäng, igenkänning, Institutet blir jag lite nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har upptäckt att Institutet är en tegelsten, så vi får se hur det blir.

      Radera
  3. Folk med ångest tyckte jag om. Skampärlorna tänkte jag försöka hinna med i oktober :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas också få in den i oktober.

      Radera
  4. Undrar om inte jag har Institutet i hyllan. Jäääättetjock va? Och så var det där med Backman... en vacker dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror den är på över 500 sidor. Jag har beställt den på biblioteket, men vi får se om jag läser den.

      Radera
  5. Institutet för tidsinställning av alla ur verkar intressant. Den får åka in i min läslista.

    SvaraRadera
  6. Folk med ångest rekommenderas! Skampärlorna fick jag också med posten.

    SvaraRadera
  7. Svar
    1. Jag har förstått att många tycker det, så den ska bli roligt att läsa.

      Radera
  8. Folk med ångest har jag läst. Tyvärr tyckte jag inte lika mycket om den som hans andra böcker. Men det berodde nog på när jag läste den. Ska ge den en ny chans.

    SvaraRadera
  9. Institutet för tidsinställning av alla ur verkar riktigt intressant! Den ska jag titta närmare på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag skulle tycka om den, men omfånget får mig att tveka.

      Radera
  10. Skampärlorna kanske jag också läser, trots att jag inte har läst de tidigare delarna. Backmans bok har även jag oläst i hyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför, o varför, har vi den oläst i hyllan.

      Radera
  11. De första två har jag inte hört talas om, men Folk med ångest tyckte jag om :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste försöka läsa den innan nästa Backman dimper ner, och det gör den tydligen snart.

      Radera