Sidor
- Startsida
- Om mig
- Mina böcker
- Ljudböcker
- Antologier
- På gång
- Om recensionsexemplar
- Kaosutmaning 2016
- Kaosutmaning 2017
- Kaosutmaning 2018
- Kaosutmaning 2019
- Kaosutmaning 2020
- Kaosutmaning 2021
- Kaosutmaning 2022
- Kaosutmaning 2023
- Kaosutmaning 2024
- Kaosutmaning 2025
- Kvinnliga nobelpristagare
- Klassikerutmaning
- Boktolvan 2022
- Boktolvan 2023
- Boktolvan 2024
torsdag 30 maj 2024
Helgfrågan v. 22
onsdag 29 maj 2024
Dagens visdomsord 2024-05-29
tisdag 28 maj 2024
Tisdagstrion: Ett "och" i boktiteln
En bomb är placerad någonstans i Vatikanen. Samtidigt har kyrkans alla kardinaler samlats för att välja en ny påve eftersom Den Heliga Stolen är vakant. Det finns fyra starka kandidater till att efterträda den avlidne påven, men alla fyra har försvunnit.
Det är en riktigt spännande bok, som i vart fall fick mig att ivrigt bläddra vidare.
Jane Austen hade inga kontakter med dåtidens litterära värld annat än genom de böcker hon läste och skrev sina egna verk i hemmets lugna vrå. I bokens förord beskrivs hennes liv som "ett av litteraturhistoriens händelselösaste".
Det som gör den här boken till en god läsupplevelse är den humor och ironi som man kan återfinna i texterna. Många av romanfigurerna framstår som synnerligen löjliga, och författaren tycks finna nöje i att framhålla det hyckleri och den falskhet som kan döljas bakom förnäma fasader.
Själva historien är inte speciellt spännande. Något av en klassisk kärleksroman, där huvudpersonerna efter diverse förvecklingar slutligen får varandra och lever lyckliga i alla sina dagar. Det är Jane Austens lätt satiriska infallsvinkel som gör romanen värd att läsa.
Han borde inse att Alice inte är den rätta för honom, men det huvud som styr honom sitter inte på halsen...
Genom boken får man ta del av Brians alla tankar, och alla de felaktiga val han har en förmåga att göra.
Detta är David Nicholls debutroman, och den är faktiskt riktigt rolig.
måndag 27 maj 2024
Boktriss V
söndag 26 maj 2024
En smakebit på søndag - Alla syndare ska blöda
lördag 25 maj 2024
Veckans mening v. 21 2024
Tar man upp en yxa kommer man att hugga ner ett träd; tar man upp ett vapen kommer man, oavsett om man bär en stjärna eller ej, att förr eller senare meja ner en människa.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.
onsdag 22 maj 2024
Dagens visdomsord 2024-05-22
tisdag 21 maj 2024
Tisdagstrion: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet
I början handlar det bara om att säga till prästen att av medicinska skäl låta bli sin unga hustru, men snart börjar doktor Glas fundera över om inte det bästa vore att en gång för alla lösa Helga Gregorius' problem. Vore det så fel om han tog livet av pastor Gregorius och därmed lät Helga bli fri igen? Doktorns förälskelse i Helga Gregorius påverkar naturligtvis hans ställningstagande.
Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
måndag 20 maj 2024
Boktriss U
lördag 18 maj 2024
Veckans mening v. 20 2024
Titus mamma hade varit död i tjugotre år, och fortfarande behövde man bara nämna henne för att det skulle krama fram en sorg ur hans pappa, som vatten ur en disktrasa.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.
onsdag 15 maj 2024
Ytterligare ett par böcker
Ytterligare ett par böcker som fått följa med hem till mig från min brors bokhyllor. Rid i natt av Vilhelm Moberg och Vänd ditt timglas av Niklas Rådström.
Dagens visdomsord 2024-05-15
tisdag 14 maj 2024
Ett bokpaket från Modernista
Tisdagstrion: Omslag i rött, blått och vitt
Men konklaven drar ut på tiden. Favoriter faller och obekväma sanningar kommer upp till ytan. Och ingen av de närvarande kan förutse hemligheten som den blivande påven bär på...
Det här var en bok jag verkligen såg fram mot att läsa, och jag blev inte besviken. Påveval är spännande, och att få följa processen inifrån (även om historien är uppdiktad) är fängslande.
Det brukar sägas att den som går in i konklaven som påve kommer ut som kardinal. Det som avses med talesättet är att det inte brukar vara storfavoriten som blir kardinalernas val till ny påve.
Robert Harris är mycket skicklig på att bygga upp spänningen. Det har stört min nattsömn något, för det har varit så svårt att lägga ifrån sig boken. Bara ett kapitel till...
Boken har på slutet en fullständigt oväntad twist. Vad den är tänker jag givetvis inte berätta här. Jag säger bara så här: Läs boken! Det är en fantastisk spänningsroman!
Författaren Julian Fellowes är inte vem som helst. Det är han som skrivit manuset till alla delarna i TV-serien Downton Abbey. Här har han skapat ännu en värld av glitter och flärd, men den utspelar sig tidigare än Downton Abbey. Han verkar ha lagt ned stor möda på att ge boken en känsla av historisk autencitet. Där det är möjligt har han lagt in händelser som faktiskt ägt rum. Balen kvällen före slaget vid Waterloo 1815, som arrangerades av hertiginnan av Richmond är en historisk verklighet.
Någon greve och grevinna av Brockenhurst har däremot aldrig existerat. Givetvis måste det finnas uppdiktade personer, om det ska gå att skapa en sådan här berättelse. Här finns de fina familjerna, som är noga med att deras barn inte ingår några mesallianser, det vill säga äktenskap med någon i lägre social ställning. Samtidigt är 1800-talet en ny epok, där det finns män som startar industrier och bygger hus, vilket skapar ett förmöget borgerskap. Denna senare grupp har sålunda mycket pengar, men de adliga familjerna ser ner på dem.
Boken är fylld av kärlek, hat, avund, lojalitet och intriger. En kombination av människans ädlaste och uslaste egenskaper, vilket borgar för en bra roman. Och en bra roman är det. Det är en verklig bladvändare. Jag vill bara ha mer och mer.
Pojken som följde med sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfield.
När Gustav ska förflyttas till Auschwitz - en säker dödsdom - vägrar Fritz att lämna hans sida. Det som håller dem vid liv genom fasorna och lidandet är kärleken mellan far och son.
Boken är baserad på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia - en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.
Pojken som följde med sin far till Auschwitz är en stark bok. Visst har jag läst böcker som handlat om det outsägliga lidandet för i första hand judarna, men även andra grupper som inte uppfyllde Hitlers måttstockar för det nya "rena" Tredje Riket. Men ofta handlar det då om skönlitterära verk, som vill skapa en i och för sig bra och inte sällan gripande historia, men där många av karaktärerna är uppdiktade.
Det som gör denna bok speciell är att det är en sann berättelse. Gustav Kleinmann och hans son Fritz har verkligen funnits och det är Gustavs dagbok och Fritz' egen berättelse i en bok han skrev, som är grund för boken. Dronfield har lagt ner ett mycket stort arbete med att läsa handlingar i arkiv för att få allt så korrekt som möjligt. Enbart det faktum att boken har 502 fotnoter visar väl hur grundligt han har gått till väga.
Det är en vidrig historia som berättas. Författaren döljer inget, utan berättar om de ofattbara grymheter som koncentrationslägrens fångar utsattes för. Men detta ska inte avskräcka någon. Detta är en mycket bra bok, som jag måste rekommendera. Den ger en klarare bild av vad som hände dem som nazisterna ville rensa bort - judar, zigenare, homosexuella, politiskt oliktänkande - än någon bok jag tidigare läst.
måndag 13 maj 2024
Boktriss T
söndag 12 maj 2024
En smakebit på søndag - På ett ögonblick
lördag 11 maj 2024
Veckans mening v. 19 2024
Alla politiker kom med högtflygande löften om att skära ner på "slöseriet" inom polisen innan de satt på ministerposten, men när de väl kallats in till underhuset och ställts till svars i samband med någon avskyvärd våldtäkt eller något fruktansvärt mord började de snabbt prata om behovet av "fler poliser på gatorna".
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.
torsdag 9 maj 2024
Plockade med mig några böcker
onsdag 8 maj 2024
Dagens visdomsord 2024-05-08
tisdag 7 maj 2024
Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla. Här är min trio:
En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat. Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man har varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att tänka efter i lugn och ro. Men när barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd. Den saknade flickan har bragts om livet och skändats på ett frunkansvärt sätt. Vad kan ha väckt ett sådant raseri? Ledtrådarna är lika få som då hon försvann, och Thomas fruktar att mördaren kommer att slå till igen.
Det är bara tre månader kvar innan ett eventuellt mord preskriberas, och Borgs överordnade vill inte ge honom mycket tid för att ägna sig åt vad som uppfattas som ett hopplöst fall. Den envise Erik Borg börjar dock att tala med människor som kanske kan berätta något om Johnnys sista månader i livet.
Detta är en riktigt bra kriminalroman. Författaren lämnar inte många ledtrådar; möjligen några som leder läsaren fel. Men till slut får vi veta vad som låg bakom allt. En upplösning som var helt oväntad för mig, vilket är precis som det ska vara. Denna bok rekommenderar jag gärna. Den är lättläst, intressant och spännande.
måndag 6 maj 2024
Boktriss S
lördag 4 maj 2024
Veckans mening
Jag befinner mig utomlands och lägger därför inte upp någon mening idag, men låt inte det hindra er från att lägga in länkar i kommentarsfältet till era meningar.