fredag 10 april 2015

Bokbloggsjerka 10-13 april

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Eftersom det var jag själv som tipsade Annika om frågan, så har jag inte några jättebra svar, men jag är väldigt nyfiken på vad andra ska svara. Jag har märkt att det nästan uteslutande är kvinnor som bokbloggar, i vart fall de bloggar jag stöter på via jerkan, tematrio och liknande. Jag trodde först (av någon anledning) att Vargnatt och C.R.M. Nilsson var män, men hej vad jag bedrog mig!

Kanske läser män i allmänhet färre böcker. Nog är det väl så att de flesta som är inne i bokhandeln är kvinnor? På båda sidor av disken. Skulle vara kul att få se någon undersökning som bekräftar eller vederlägger den teorin.

Eller läser män oftast böcker som det inte finns någon som helst anledning att blogga om? "Jag är Zlatan" till exempel. En boktitel som påminner om "Me Tarzan - You Jane".

Eller är det männens oförmåga att göra flera saker samtidigt? "Jag läser en bok nu. Jag kan väl för h-e inte blogga samtidigt!" Det är denna oförmåga som gör att det ofta är männen som grillar. Kvinnor kan stå i köket och laga mat, snyta barn, diska, skriva en inköpslista och torka av diskbänken samtidigt. Mannen står och stirrar på grillen i väntan på att köttet ska vara klart. "Stör mig inte, kärring! Jag grillar!" (Här kanske bör tilläggas att jag själv ofta lagar mat i köket. Däremot är det min fru som grillar. Jag måtte ha något allvarligt problem med min manlighet...)

Nej, nu ska jag ut och kolla vad andra har svarat!

Fast först måste jag bara få påpeka en liten grej. Det här är mitt 1000:e inlägg på den här bloggen!

49 kommentarer:

 1. Jag brukar säga att det bara är män som är säkra på sig själva som vågar göra saker som definieras som "kvinnligt", som att ha en rosa skjorta till exempel :)

  Grattis till det 1000:e inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosa skjorta? Hmm...
   Men jag vågar iaf stå för att jag gillar chic-lit som Åsa Hellbergs böcker ;)

   Radera
 2. Gratulerer med ditt tusende innlegg og et spennende spørsmål hos Annika. Nei, dette var jammen ikke lett å svare på, men dette med multitasking kan jo være en forklaring ;) Hilsen Anette

  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
 3. Grattis till inlägg #1000 :)
  Haha jag gillade dina funderingar kring din fråga :)

  SvaraRadera
 4. Väldigt intressant fråga den här gången , tyvärr har jag inga kloka svar!

  SvaraRadera
 5. Haha, jag kanske beror det på något grottbjörnskomplex (som inkluderar även detta med att laga mat över öppen eld) men det finns nog fler förklaringar. Många män verkar tycka idrott är att föredra och att böcker är en smula töntigt. Kanske är det för att man bara behöver spänna de mentala musklerna när man läser. Men egentligen vet jag inte alls ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när två lag möts i fotboll tycker många män att det är jätteviktigt vilket lag som gör flest mål, men när man läser en bok är det svårt att utse en vinnare ;)

   Radera
 6. Haha vad roligt att höra att du trodde att jag var en man tidigare! Gillar dina funderingar, och det är faktiskt så att på mitt jobb är vi bara kvinnor som arbetar (bokaffär) och jag har nog bara sett en man komma in och lämna cv medan jag sett många kvinnor göra det.
  Även grattis till det 1000:e inlägget! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargnatt lät nog väldigt maskulint.
   Jag vill också arbeta i en bokhandel!

   Radera
 7. Oh, 1000 inlägg. Grattis! Se där, du både bloggar och har bytt bort din plats vid grillen :). Skämt åsido, visst är det märkligt att så få män bokbloggar.
  Min man gillar också Åsa Hellberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa Hellberg - männens inkörsport till litteraturen :))

   Radera
 8. Läsning ses nog inte som tillräckligt "manligt" plus att det inte ger några statusfördelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byter man ut Guillou mot Modiano blir det iaf "fint" ;)

   Radera
 9. 1000 inlägg, gratulerar! Och en mycket bra fråga, som det lär vara svårt att hitta några riktiga svar på.

  SvaraRadera
 10. Grattis till 1000 inlägg! En svår fråga denna gången men också mycket intressant! Kanske ligger det något i det med ev skillnader på manligt respektive kvinnligt eller rättare sagt vad som sägs vara manligt respektive kvinnligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kvinnor behöver få bekräftat att deras läsupplevelse var riktig, medan männen är mer självsäkra. Kvinnor kan ju vilja veta vad andra tycker om handväskan de köpt ;)

   Radera
 11. Grattis till 1000e inlägget! Och jag håller med om Zlatanbokens titel... redan där ser man väl ngt om den tilltänkta målgruppen. :)

  SvaraRadera
 12. Män kanske inte behöver bekräftelse på sin läsning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var ju en gissning jag också hade i en replik här. Kan gälla på fler områden. Säg till en kvinna att hennes tröja är ful och hon kommer aldrig mer att bära den. Säg det till en man och han svarar: "Äh, jag tycker den är skön."

   Radera
  2. det beror på kvinnas ålder om hon bryr sig :)

   Radera
 13. Man får gratulera till det 1000:e (!) inlägget. Svår men intressant fråga det där. Strongt gjort tycker jag att göra det man känner för, även om det går emot någon slags "norm".

  SvaraRadera
 14. kvinnor läser mycket mer av skönlitteratur. män tycker att det är "finare" med fackböcker och facktidskrifter. det är väldigt intressant att höra männens synpunkter i läsecirkeln. vi är 7/8 kvinnor och 3 män. tankesätten skiljer sig ganska rejält, kan jag säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara roligt att vara med i en sådan cirkel.

   Radera
  2. du är så välkommen! vi har väldigt trevligt. vi diskuterade Att föda ett barn av Kristina Sandberg för en tid sedan. det alla kvinnorna älskade med boken var just sådan som männen betraktade som tråkigt och vardagligt. för många kakrecept, sa de. där fanns inte ett enda recept, men det var så de upplevde det

   Radera
 15. Kvinnor läser ju mer skönlitteratur (populärlitteratur funderar jag på om det inte kan vara lite mer lika mellan könen, men jag vet inte riktigt...) och mindre facklitteratur än män. Kanske trist att blogga om facklitteratur? Äh, vet inte. Kanske är det som du säger att män kan ha svårare med det där att göra flera saker samtidigt, och att de inte har så stort behov att dela med sig om vad de läst. Om man ska generalisera lite grann :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man får generalisera lite...

   Radera
 16. Jag är singel så jag får både grilla och fixa tillbehören och samtidigt som jag gör det har jag en ljudbok i öronen. Hehe. Jag känner killar som läser, riktigt mycket dessutom, men skriva om det,,nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att du är kvinna så du kan göra alla de sakerna samtidigt ;)

   Radera
 17. Grattis till 1000 inlägget! Det var det bra svar också:)

  SvaraRadera
 18. *det var ett bra svar också:)

  SvaraRadera
 19. Grattis till 1000.e inlägget:). Jag tror det är första gången jag läser en bokblogg skriven av en man! Här har du en kvinna som inte kan göra fler saker samtidigt;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Men då hoppas jag du tittar in fler gånger!

   Radera
 20. Grattis till milleniefirandet :) Intressant fråga, men svaren får vi nog leta efter på en mer manlig omgivning än Annikas jerka verkar det som...

  SvaraRadera
 21. Haha, jag tror stenhårt på det där med att göra mer än en sak åt gången ;-)
  Grattis till inlägg 1000!

  SvaraRadera
 22. 1000 är rätt många (fast du har en bit kvar för att komma ikapp mig, jag har en bit över 3000 ...) och jerkan är förstås en bra beståndsdel. Men visst är det svårt att fatta att killar så lätt tycks tappa läslusten!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3000 var mycket!
   Jag hade faktiskt själv ett läseuppehåll i många år innan jag började läsa igen. Vet inte vad det berodde på att jag slutade läsa. Men det är aldrig för sent att börja igen!

   Radera
 23. Rätt kul att kika runt på din kniviga fråga, alla verkar eniga om hur det är men ingen verkar veta varför :)

  SvaraRadera
 24. Saludos desde la gran orden de la iluminación al estado unido y al mundo entero, esta es una oportunidad abierta para unirse a la confraternidad de los Iluminados donde podrá recuperar sus sueños perdidos, y también donde podrá ver la luz de la riqueza y la riqueza. . felicidad. sin ningún sacrificio de sangre. Y también pagamos la suma de $ 550,000 para conseguir a todos los nuevos miembros cuando se unan a la fraternidad y también una casa de su elección y ubicación con inversiones junto con esta oportunidad en la vida de hacerlos famosos.

  BENEFICIOS DADOS A NUEVOS MIEMBROS QUE SE UNAN A LA HERMANDAD ILLUMINATI.
  1. Recompensa en efectivo de $ 350,000.
  2. Un nuevo Sleek Dream CAR valorado en USD $ 150,000 USD
  3. Una casa de ensueño comprada en el país de su elección.
  Un mes de consulta con los 5 mejores del mundo.
  Los líderes y las 5 celebridades más importantes del mundo. Si está interesado, comuníquese con la siguiente dirección de correo electrónico = majorilluminati4@gmail.com o nuestro wahtsapp +14705435889

  Debes tener más de 20 años antes de poder convertirte en miembro de la hermandad Illuminati.

  saludos thadeus lam

  SvaraRadera