tisdag 28 april 2015

En inspirerad tisdagsutmaning

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo:
Finns det en berättelse ur ditt liv som du skulle vilja göra bok/film/teater konst av? Hur skulle du vilja att den framställdes eller framfördes?
och
Vilken bok vill du se på teaterscenen eller vita duken (eller i någon annan form)?

Jag har faktiskt funderat på att skriva en liten bok om mina upplevelser i samband med att jag drabbades av en stroke i somras. Om hur märkligt det kan vara ett reduceras till patient. Vad gör man när personalen kommer in med fel medicin, därför att de inte håller koll på vem som ska ha vad? Hur kan en person som är 25-30 år yngre än jag få för sig att diskutera om det är lämpligt att jag dricker kaffe? (Det fanns inget i min sjukdomsbild som innebar att kaffe var farligt för mig.) Och varför blev min närmaste chef plötsligt så upptagen att hon inte hade tid att besöka mig på sjukhuset som hon sade att hon skulle göra, fastän jag låg inne i fem veckor? Jag tror att en sådan bok skulle kunna ha en hel del poänger, men om jag någonsin tar mig för att skriva den är en annan sak.

Vilken bok jag skulle vilja se filmatiserad? Gärna En man som heter Ove. Säkert en tuff uppgift, men man lyckades ju faktiskt göra en vettig film av Hundraåringen.

12 kommentarer:

 1. hoppas du skrev dagbok om dina upplevelser

  SvaraRadera
 2. Ja men det vore väl en bra bok, börja lite smått vettja. En man som heter Ove håller på att filmas, tror Johan Rheborg ska ha huvudrollen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rheborg har ju spelat Ove på scen, så det blir nog bra.

   Radera
 3. Svar
  1. Aha. Ja, han kan säkert också göra den rollen.

   Radera
 4. Ja det behövs fler berättelser om hur det är att förminskas från en vanlig människa till ett patientobjekt. Kommer väl ihåg Jersilds bok och teveserie. Den var bra, men det var ju länge sen. Skriv den!

  SvaraRadera
 5. Din bok låter väldigt viktig och jag tror som du att den skulle ha många intressanta poänger. Skriv den!

  SvaraRadera
 6. Om du skriver den boken så lovar jag att köpa den och ge den till min bror, som fick en stroke för fem år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, då vet du att man kan ha roligare saker för sig än att få en stroke...

   Radera
 7. Jag fick blodproppar i lungorna efter min senaste graviditet och upplevde också en hel del intressanta saker i vården under den tiden. Därför tycker jag definitivt att det behövs fler böcker som skildrar hur det verkligen är att vara patient. Hoppas du skriver boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lungemboli har jag också haft...

   Radera