tisdag 7 april 2015

Tematrio - Mat

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om mat. Lyran skriver: Det har varit påsk och vi har smörjt kråset. Igår tillbringade vi dessutom stor del av dagen på IKEA med att titta på kök. Vi måste snart helt enkelt uppdatera vårt. Veckans tema blir därför mat, ett ämne det skrivs en hel del om i romaner också. Berätta om tre böcker som präglas av mat.

Femböckerna av Enid Blyton kommer först upp i skallen på mig. Alla tjugoen. Jag älskade de böckerna när jag var barn, men jag minns att de ständigt åt. Bland annat pickles, som var något jag aldrig tidigare hade hört talas om.

Den döende detektiven av Leif GW Persson. Den pensionerade poliskommissarien Lars Martin Johansson är en sådan som gräver sin egen grav med gaffel och kniv. Han struntar i doktorns rekommendationer, för han vill ha sin zigeunerwurst och han vill dricka kall, tjeckisk öl. Jag undrar förresten om man i dessa dagar får säga zigeunerwurst, när folk ju kan bli heltokiga om man säger negerbollar...

Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf. (För femte gången i rad fick jag med en roman av Selma Lagerlöf!) Det är inte så att folk äter sig igenom hela boken, men ett av de tidiga kapitlen handlar om julmiddagen. Det är då allt går snett. Kristian Bergh, en av kavaljererna, tror att han blir bjuden på kråka och blir mycket upprörd. När Majorskan vill slänga ut honom, avslöjar han den hemlighet som väl alla kände till, men som ingen velat säga högt. Att Majorskan fått sina bruk därför att hon varit en rik mans käresta. Då drivs Majorskan bort från Ekeby, kavaljererna tar över och förfallet inleds.

25 kommentarer:

 1. Nej, man får inte säga zigeunerwurst - t ex ett gatukök i Stockholm får inte kalla korven för det om de ska servera den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, den politiska korrektheten och den inövade lättkränktheten firar ständigt nya triumfer. Jag undrar om judebröd, finska pinnar och danska wienerbröd går bra. Anspelar förresten inte chokladen Geisha på en schablonbild av japanskor?

   Radera
  2. Jag håller med om att det finns mycket ogrundad lättkränkthet i vårt land men jag kan inte hålla med om att anstötliga ord som zigenare och neger skulle vara särskilt värda att försvara - den som kan sin historia och vet vilka konnotationer sådana ord har vill väl knappast ta dem i sin mun mer. Det kostar så lite att visa lite hänsyn och välja sina ord. Det är inte att jämföra med finska pinnar eftersom finsk ju inte är ett skällsord eller ett nedsättande begrepp.

   Radera
  3. Man får heller inte säga lappar om samer, men man får säga Lappland fastän det kommer från samma ord. Då har jag lite svårt att förstå varför man inte får säga zigeunerwurst. Korven kan ju inte bli kränkt.

   Radera
 2. åååå.... Fem-böckerna! ♥ Jag har nyligen läst om dem och där fanns inte lika mycket mat som jag minns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så lustigt då att både du och jag har minnen av allt ätande i böckerna!

   Radera
 3. Jag läser inte Leif G W men de andra två håller jag med om! De har alltid picknick i Femböckerna, jag läste ngnstans en analys av att det har att göra med att de skrevs under åtstramningstiden kring andra världskriget så det där med scones och pickles var alla barns stora drömtillvaro just då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en intressant teori. Den köper jag rakt av!

   Radera
 4. Åh, hur kunde jag glömma zigeunerwursten?! Jag blev ju så sugen på den när jag läste boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag har ätit någon, men jag minns att den framställdes som ett kulinariskt mästerverk :)

   Radera
 5. Inte bra när man frossar som Lars Martin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det gick ju inte så bra. Finns skäl till att sista boken heter "Den döende detektiven".

   Radera
 6. Skickligt att lyckas få med Selma även denna vecka! :-)

  SvaraRadera
 7. Ja i Fem-böckerna åts den en hel del :)

  SvaraRadera
 8. Konstigt, jag minns faktiskt inget om mat i Fem-böckerna, fast jag älskade dem och fast jag älskar mat. Kanske borde jag läsa om dem i vuxen ålder? Och Lagerlöf igen! Får se om du klarar det en vecka till ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du ha missat matorgierna? ;) Alla picknick-korgarna!

   Radera
 9. Fem-böckerna har även jag läst, men kommer inte ihåg maten. :)

  SvaraRadera
 10. Kul med observationen om Fem-böckerna. Även i Harry Potter-serien äter de en massa, med detaljer om vad som serveras. Undrar om det är en britisk barnbokstradition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JK Rowling kanske läste Fem-böckerna när hon var barn ;)

   Radera
 11. när du säger det minns jag också att de åt i Fem - böckerna. annars kommer jag inte precis ihåg vad de gjorde. Den döende detektiven var väldigt bra. hörde den läsas av Peter Andersson under en lång bilresa. Selma L kan man säkert få med överallt om man anstränger sig det allra lilla minsta. och det gör ju du...

  SvaraRadera
 12. Älskade fem-böckerna och vet att de alltid hade det himla trevligt (när de inte var kidnappade eller så), men att det var så detaljerade ätskildringar reagerade jag inte på förrän jag läste om en av dem som vuxen :)

  SvaraRadera