torsdag 16 april 2015

Vilka böcker ska SvD recensera?

Än en gång frågar Svenska Dagbladet läsarna vilka böcker man vill se recenserade. Jag tycker att det är ett väldigt intressant sätt att interagera med läsarna. Det är ju fortfarande tidningens kulturredaktion som väljer ut titlarna, så det innebär inte att man ger avkall på kvalitetskraven. Men eftersom man inte kommer att recensera alla, är det väl faktiskt en rolig och intressant idé att låta läsarna påverka.

5 kommentarer:

 1. Göteborgs-Posten blandar genrer väldigt fint, något för alla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är väl bokrecensioner något som är på väg bort från tidningarna. Det anses för dyrt att ha någon som ägnar sin arbetstid åt att läsa böcker.

   Radera
 2. Om man ser på de aktuella titlarna den här omgången skulle jag absolut säga att man ger avkall på kvalitetskraven. Märklig blandning av kvalitetslitteratur och rent trams. Vad är poängen med en kulturredaktion om den bara ska administrera den här sortens schlageromröstningar? Hoppas SvD slutar med de här jävla dumheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att kultursnobbarna tycker så. Att kulturredaktionen ska vara en gatekeeper som ser till att endast ett fåtal "godkända" böcker får recenseras. Och tänk så hemskt om en bestseller skulle recenseras.
   Fortfarande kan redaktionen välja vilka böcker som kan läggas fram. Är det bättre med en kulturredaktion som den på Aftonbladet, där stalinisten Åsa Linderborg ser till att inga avvikande uppfattningar får torgföras?

   Radera
  2. Jag förstår inte varför det skulle vara mer snobbigt att kultursidorna skriver om kvalitetslitteratur än att t.ex. vinskribenter tipsar om bra viner i stället för om billigt bag-in-box-skräp som folk hinkar i sig ändå. Det bästa vore förstås om all professionell utgivning kunde få vettiga recensioner och vettigt utrymme, men som den ekonomiska verkligheten ser ut så blir det ju "ett fåtal godkända böcker" i vilket fall som helst, det är bara kriterierna för godkännandet som skiljer sig åt. Och då tycker jag att den viktigaste uppgiften för kultursidorna - i denna tid av massiv utgivning - är att sålla fram det bästa, och framför allt det som folk inte känner till, som riskerar att försvinna i mängden annars. Kort sagt gammal hederlig konsumentupplysning.
   Nu var det ju själva urvalet av böcker vi diskuterade, och inte vilka uppfattningar som får torgföras. Tycker du att urvalet av böcker som recenseras på AB:s kultursida skiljer sig markant från annan dagspress?

   Radera