fredag 3 april 2015

Det finns så många "goda" människor...

Det finns så många människor som är goda. I vart fall om de får säga det själva. Människor som alltid uttrycker de rätta, goda åsikterna. Om det sedan leder till någon handling är inte så viktigt. Bara det ser bra ut på Facebook och Twitter.
Sanna Lundell är en sådan person. Hon skriver krönikor i Aftonbladet, där hon allt som oftast ondgör sig över hur alla andra har fel åsikter om det mesta.
Själv sitter hon i en fin lägenhet på Söder, och från detta elfenbenstorn kan hon se ner på alla dem som inte når upp till hennes förmenta godhet.
Idag skriver hon i Aftonbladet  att "Egoismen håller på att breda ut sig". En av sakerna hon tar upp är alla de rumänska tiggarna, som inte är alltför populära. Avslutningen på hennes krönika lyder: Jag vet bara att varje gång jag går in på min lokala matbutik mår jag illa av det faktum att mina barn växer upp i ett land som inte GÖR något åt att människor tvingas försörja sig som tiggare här.
Men detta är ju faktiskt inte sant. Hur hemskt jag än tycker att det är att zigenarna i Rumänien lever under fruktansvärda förhållanden, så är det faktiskt inte så att det är SVERIGE som är ett land där människor tvingas försörja sig som tiggare. Det finns försörjningsstöd. Det är RUMÄNIEN som tvingar människor att tigga.
Givetvis kan vi inte ha ett system där vi ger försörjningsstöd till alla människor i hela EU, som skulle vilja komma hit. Varje land inom EU har ansvar för sina egna medborgare.
Detta vet givetvis Sanna Lundell, och det är därför som hon inte har några som helst förslag till åtgärder. Det var ju inte det som var avsikten med hennes krönika. Hon ville bara berätta hur god hon själv var, som minsann tänkte de här tankarna.
Det är bra att tänka goda tankar. De kostar ingenting. Men om man inte omsätter det i konkret handling, ska man inte påskina att man är bättre än alla andra.

4 kommentarer:

 1. för 100 år sedan hade vi också många tiggare i Sverige, när de blir "för många" blir det irriterande och folk börjar snacka om förbud...

  Stefan Einhorn skriver om äkta snällhet: "Det finns äkta och falsk snällhet. Falsk snällhet är mesighet, alltså att man inte sätter ner foten. Falskt blir det också när man intar offerrollen och låter sig bli utnyttjad och sedan klagar över det. Att lisma och vara inställsam är heller inte så bra. Äkta snällhet är med mod omdöme och integritet. Är man det kan man aldrig vara för snäll."

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis är det precis som du skriver och naturligtvis är det otroligt synd om de stackars människor som tvingas flytta från hem och familj för att tigga i ett annat land. Och naturligtvis är det så att det inte är Sverige som tvingar hit dem, det är Rumänien. Jag önskar också att det fanns fler äkta goda människor i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt för kvällstidningsjournalisters självgodhet.

   Radera