fredag 24 april 2015

Bokbloggsjerka 24-27 april

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången kommer en utmaning från Koko:
Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill!

Jag har faktiskt bloggat om ett antal gamla böcker. Därför gillar jag den här utmaningen och ska omedelbart komma med några exempel på sekelgamla böcker som fortfarande håller.

Jag börjar med Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf (1891). Denna var Selma Lagerlöfs stora genombrott. En fantasifull historia i herrgårdsmiljö med kärlek och svek. Inledningsorden tillhör de mest berömda i svensk litteratur: "Äntligen stod prästen i predikstolen."
Den fallne prästen Gösta Berling tas om hand av majorskan på Ekeby och ansluter sig till kavaljererna. Trevliga och vittra herrar, som absolut inte vill arbeta för brödfödan. Tillsammans med den elake patron Sintram sluter de emellertid ett avtal med Djävulen för att ta över Ekeby.
Carl David af Wirsén skrev dock en mycket negativ recension av boken när den kom ut. I sin roll som Svenska Akademiens ständige sekreterare gjorde han sedan allt för att försöka förhindra att hon fick nobelpriset. Att ge henne priset skulle ju innebära att af Wirsén skulle behöva erkänna att hans nedsabling av Lagerlöf var något förhastad.

Så har vi Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (1905). 
Doktor Glas har inget till övers för Gud och kyrkan, och när en ung vacker kvinna, gift med en vämjelig präst, kommer till honom och beklagar sig, eftersom hon inte vill ligga med maken utan bara med sin älskare, då ställer sig doktorn på hennes sida.
I början handlar det bara om att säga till prästen att  av medicinska skäl låta bli sin unga hustru, men snart börjar doktor Glas fundera över om inte det bästa vore att en gång för alla lösa Helga Gregorius' problem. Vore det så fel om han tog livet av pastor Gregorius och därmed lät Helga bli fri igen? Doktorns förälskelse i Helga Gregorius påverkar naturligtvis hans ställningstagande.
Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Sedan lämnar vi Sverige och beger oss till Amerikas Förenta Stater. Där hittar vi Harriet Beecher Stowes bok Onkel Toms Stuga (1852).
Boken kom ut 1852, och avsikten var att avslöja grymheterna i slavsystemet. Det innebär dock inte att Stowe stod fri från rasistiska tankar. Är vi inte alla barn av vår tid? När hon skriver om en svart kokerska att hon är duktig på att laga mat precis som alla andra av hennes ras, så är detta naturligtvis också ett rasistiskt synsätt. Även positiva omdömen är rasistiska, när de bygger på synen att människan kan bedömas utifrån ras. Och vem skulle idag benämna svarta barn som "krullhuvuden"?
Men man ska inte läsa boken med moderna glasögon, utan istället se till hur den kan ha blivit emottagen på 1850-talet. I USA såldes boken i hela 300 000 exemplar, vilket gjorde den till den mest spridda boken efter Bibeln! Den satte fart på debatten om slaveriet och anses ha haft en stor betydelse för beslutet att förbjuda slaveri i USA.
Harriet Beecher Stowe fick träffa president Abraham Lincoln i början av inbördeskriget, och då ska presidenten ha sagt: "So this is the little lady who made this big war?"
Idag används ibland "Onkel Tom" som en nedsättande benämning på svarta som inte kämpar för sina rättigheter. Det tycker jag är djupt orättvist mot romanens Onkel Tom. Förvisso är han en man som för det mesta finner sig i sin lott och bara önskar sig en god "massa", men i romanen symboliserar han godheten, i bjärt kontrast till slavhandlarna. Den religiösa Harriet Beecher Stowe ville nog förvisso inte att de svarta skulle göra blodig revolution, men hon var övertygad om att om man bara spred informationen om slaveriets omänsklighet, så skulle hennes land avskaffa det. Och hon fick ju faktiskt rätt.

43 kommentarer:

 1. Det finns många bra klassiker, men det viktigaste är nog att man läser det man är intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, men det finns mycken god litteratur i klassikerkistan, så det är synd om allt trängs undan av Camilla Läckberg och Dan Brown.

   Radera
 2. Onkel Toms stuga har jag läst, men jag är tveksam till om jag läst Doktor Glas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns visst en nyare bok som heter Gregorius och som ger prästens syn på saken.

   Radera
  2. Läs den! Och sedan Gregorius :)

   Radera
 3. Har läst Onkel Tom men inte Doktor Glas. Var en annan som tipsade om det också, så kanske jag ger mig på den.

  SvaraRadera
 4. Alla tre böckerna du valt är verkligen väldigt bra, tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja är inte de böckerna klassiker så vet jag nog inte...

   Radera
 5. Doktor glas läste vi på gymnasiet! Minns inte vad jag tyckte. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde inte vi. Minns däremot att vi var tvungna att läsa Pärlan av Steinbeck.

   Radera
 6. Lustigt nog hamnade jag också hos Lagerlöf och Söderberg när jag kom till svenska klassiker.

  SvaraRadera
 7. Bra trio du plockade ihop! (har läst dem alla och uppskattar dem!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De håller definitivt fortfarande.

   Radera
 8. Vill minnas att jag tyckte om Onkel Toms stuga, men det var länge sedan jag läste den. Vet inte om jag skulle uppskatta den lika mycket nu. Jag har nog blivit lite för känslig på gamla dar.

  Doktor Glas har det aldrig blivit av att jag har läst, men jag blev sugen när Gregorius kom. Jag gillar när man får följa samma händelseförlopp ur olika personers perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag sugen på att skaffa boken Gregorius. En lysande idé att låta en romanfigur dyka upp i en ny bok och ge sin version av historien.

   Radera
 9. Jag är väldigt dålig på att läsa klassiker, är väl inte tillräckligt intresserad. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strunta i ordet "klassiker". Greppa en gammal bok i nyutgåva och inbilla dig själv att den är nyskriven ;)
   Lustigt nog verkar det vara lättare att intressera folk för nyskrivna böcker som handlar om 1800-talet än att läsa böcker av författare som faktiskt var med när det begav sig.

   Radera
 10. Gösta Berlings saga är så otroligt bra. Onkel Toms stuga har jag också nämnt. Läste om den massor med gånger när jag var ung. Tyckte att den var så gripande.

  SvaraRadera
 11. Gösta Berglings saga har jag faktiskt läst, fast det var några år sedan nu. Jag minns dock att jag tyckte om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde nog läsa om den. Det är den värd.

   Radera
 12. Bra tips! Och Lagerlöf igen!

  SvaraRadera
 13. Söderbergs Doktor Glas och Lagerlöfs Gösta Berlings saga är oförglömliga. Harriet Beecher Stowes Onkel Toms stuga - oerhört stor på sin tid. Bra val! Får aldrig nog av att läsa gamla böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar dock om Söderberg och Lagerlöf hade fått sina böcker antagna av förlaget idag om de varit debutanter. Eller om böckerna "inte hade passat in i förlagets utgivning just nu"...

   Radera
 14. Av böckerna här har jag läst Onkel Toms stuga och det var intressant att läsa det du skrev om boken också.
  När jag surfat runt på bloggarna inser jag att det finns åtminstone några gamla böcker som jag kan tänka mig att faktiskt prova på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, historien kring boken är nästan lika intressant som själva boken.

   Radera
 15. Jag har också läst Gösta Berlings saga, tyckte mycket om den. "Äntligen stod prästen i predikstolen …" Och Doktor Glas är en annan klassiker jag läst och gillat. Teaterversionen med Krister Henriksson är också fantastisk. Onkel Toms stuga har jag däremot inte läst, men jag tror att jag har boken i bokhyllan. Det är verkligen en bok man borde läsa, om inte annat så för allmänbildningens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det dags att vittja bokhyllan ;)

   Radera
 16. Selma Lagerlöf tillhör mina absoluta favoriter!

  SvaraRadera
 17. Så roligt att du gillade frågan :-)

  Jag tycker du valde alldeles utmärkta böcker, jag har de facto läst alla tre flera gånger ;-) (Onkel Toms stuga helt i veckan faktiskt, efter att ha sett 12 Years a Slave.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst dem flera gånger? Det var ambitiöst! (Det menar jag på riktigt. Jag är absolut inte ironisk.)

   Radera
 18. Doktor Glas har jag läst, Gösta Berling står i kö :)

  SvaraRadera
 19. Jag tycker mkt om Selma och hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var även en fascinerande person.

   Radera
 20. Vi var tvungna att läsa många klassiker i skolan och det stred helt emot de böcker jag ville läsa, så därför tyckte jag de mesta var rena dyngan. Men man har säkert ändrat sig. En jag gillade är Don Quijote och den lär väl klara 100 års gränsen med marginal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Don Quijote är ju väldigt speciell. Cervantes avskydde riddarromaner och skrev Don Quijote som en drift med hela genren. Ironiskt nog är nu hans roman väl den enda riddarromanen som överlevt till vår tid.
   Den har visst blivit framröstad som den bästa romanen genom tiderna. Jag får nog skaffa ett exemplar och läsa den på nytt, för det var oerhört längesen jag läste den.

   Radera