torsdag 1 oktober 2015

Kvinnoalfabet - G

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven G.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.
Det tyckte jag var jättesvårt. Jag kan inte säga att jag har någon kvinnlig favoritförfattare på G. Men jag gick till mina bokhyllor och hittade i alla fall en författare med för- eller efternamn på G. Det är Gabriela Melinescu. Boken som står i min bokhylla heter Trollkarlen från Gallipoli - Dagbok II. Hon har erhållit De Nios pris två gånger. Men jag är inte alls säker på att jag har läst boken som står i min bokhylla. Varifrån kan jag ha fått den?
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell men inte just författare.
Jag väljer en kvinna som inte längre finns ibland oss. Greta Garbo, kallad "den Gudomliga" är nog en av Sveriges i särklass mest kända "exporter". Snart kommer vi att se mycket av henne. Hennes bild kommer att pryda den nya hundralappen.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Det här blir nog ett oväntat val, men jag säger Carolina Gynning. Det är en kvinna, som jag trodde var lika korkad som många andra "dokusåpakändisar", men hon har visat sig vara en riktig tusenkonstnär. Hon bloggar, skriver böcker, har haft skådespelarroller, är TV-programledare och mycket annat.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på men ännu inte upptäckt?
Tja, vad sägs om Gurli Lindén? En finlandssvensk författarinna som bland annat skriver om kvinnor och kvinnors problem. Jag har inte läst något av henne.

17 kommentarer:

 1. Om jag inte hade använt Carolina Gynning redan på C så skulle hon ha fått vara med nu på G. Hon är ju en av de där dokusåpakändisarna som det faktiskt gått bra för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är faktiskt riktigt skärpt.

   Radera
 2. Gurli Lindén var väl ett intressant namn, som jag glömt bort. tror inte att jag läst något av henne, men känner väl igen namnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara roligt att skaffa en bok av henne.

   Radera
 3. Greta Garbo fick en plats hos mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste alltid finnas en plats för de gudomliga ;)

   Radera
 4. Håller med om Gynning, hon är riktigt bra. Garbo fanns med bland mina svar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Greta Garbo kändes självklar.

   Radera
 5. Greta Garbo är ju en ikon så bra val där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, större än så kan man nog inte bli.

   Radera
 6. Greta Garbo javisst, hon hamnade också bland mina svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greta Garbo, den Gudomliga - Det är G så det räcker till ;)

   Radera
 7. Jag håller med om att första intrycket av Carolina Gynning inte var så bra, men hon har verkligen växt i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid roligt när folk överraskar åt det hållet!

   Radera
 8. Den författare som direkt dök upp i huvudet på mig är Gunnel Linde. Har aldrig läst några böcker men däremot sett filmateseringen, Vita stenen. Sedan Pellepenna och Suddegumma som jag minns bäst.
  Sv. Det var inget speciellt. Bara en sådan där bra dag när allt bara flöt på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, jag minns också Pellepennan och Suddagumman! Det stod någon bakom en mjölkvit glasskiva och ritade och suddade. Det var tider det! :))

   Radera