måndag 19 oktober 2015

Tematrio - Priser och sånt

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om priser och sånt. Så här skriver Lyran: Idag har jag lite saker att planera så jag återbrukar en trio jag använde förra året när de nominerade till Augustpriset presenterades. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa. Det kan förresten räcka med att de varit nominerade. Inte heller måste det vara Augustpriset, var gärna lite kreativa och hitta lite udda priser.

 Torgny Lindgren fick Augustpriset 1995 för sin roman Hummelhonung och den har jag faktiskt läst. Tyvärr tyckte jag inte om den.
Två bröder bor grannar, men hälsar aldrig på varandra eftersom båda hatar den andre. De är dödssjuka, och det enda de lever för är att överleva den andre.
En författarinna flyttar av en tillfällighet in hos den ene brodern, och hon vandrar mellan de båda och får så reda på orsaken till det oresonliga hatet.
Så långt är väl allt väl, men boken är ganska äcklig. Halshuggen katt. En gubbe som tömmer blemmorna på kroppen på vätska och dricker den med sked. Nej, usch!

En bok som jag gärna skulle vilja läsa är Bengt Ohlssons Gregorius, som vann Augustpriset 2004.
Jag har läst Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, i vilken pastor Gregorius mördas av läkaren som är förälskad i pastorns hustru. Bengt Ohlsson har skrivit en bok som skildrar händelserna ur Gregorius' perspektiv och det tycker jag verkar spännande.

Ytterligare en bok som jag är nyfiken på är Tomas Bannerheds Korparna, som vann Augustpriset 2011.
Den blev mycket hyllad när den kom och många var förvånade över att en debutant kunde prestera en så bra roman.
Så den ska jag nog läsa vid något tillfälle.

16 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio, men Korparna väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Korparna är hemsk på ett annat sätt än Hummelhonung, men bra! Gregorius är mycket väl värd en chans, jag tyckte den var lika intressant som Doktor Glas fast på ett annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gregorius bara måste jag läsa!

   Radera
 3. Inte läst någon av dessa, men jag vill verkligen läsa Gregorius. Någon gång har jag tänkt mig temaläsning kring Doktor Glas genom att läsa böcker som har inspirerats av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en kul och intressant idé.

   Radera
 4. Gregorius tror jag står hemma i bokhyllan.

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av dessa böcker, faktiskt inte ens av författarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torgny Lindgren tillhör mina favoriter, men den här boken är ett undantag.

   Radera
 6. Har funderat på att läsa Gregorius, gillade ju Doktor Glas - intressanta karaktärer. Skall dock nog akta mig för Hummelhonung, en "halshuggen katt" låter inge vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många andra böcker av Torgny Lindgren som jag hellre rekommenderar. Till exempel Bat Seba.

   Radera
 7. Från din trio har jag inte läst en enda.

  SvaraRadera