tisdag 13 oktober 2015

Tisdagsutmaning - Den perfekta döden

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Lotta: Otaliga är de dödsfall vi stött på i olika kulturella sammanhang. Våldsam död, plötslig död, ofrivillig död eller planerad död. Vacker och befriande död eller grym och oväntad död. Död efter sjukdom, död efter olycksfall, död av ålderdom eller död av någon annans hand. Raffinerade, välplanerade mord eller impulsiva brott drivna av hat eller begär. Sadistiska, plågsamma, utdragna. Veckans tisdagsutmaning lyder:
Berätta om den mest minnesvärda döden. Välj ett dödsfall du stött på i fiktiv form som du minns alldeles särskilt väl, och berätta varför.

Då väljer jag mordet på industrimannen Ratchet i Agatha Christies berömda kriminalroman Mordet på Orientexpressen.
Hercule Poirot får i sista stund en plats i vagnen på Orientexpressen som ska avgå från Istanbul med destination Calais. Det är redan tretton personer i vagnen, men tack vare att Poirot känner järnvägslinjens ägare får Poirot ändå en plats i en kupé.
På natten mördas Ratchet med tolv knivhugg. Poirot tar sig an utredningen, men det visar sig att samtliga passagerare har alibi. Är det måhända en mystisk man i uniform som är mördaren?
Detta är tvivelsutan en av Agatha Christies bättre böcker och intrigen är som vanligt mycket utstuderad.

10 kommentarer:

 1. En riktig klassikerdöd. Och precis den utgåvan står hemma i bokhyllan hos mamma o pappa :)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att jag såg den som film innan jag läste boken. I vilket fall så höll jag på att bli vansinnig av upplösningen och kände mig lurad. När jag hade lugnat mig så insåg jag ju hur briljant det var :)

  SvaraRadera
 3. Verkligen ett klassiskt dödsfall ;)

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen en klassiker. Upplösningen är briljant och få författare lyckas så väl.

  SvaraRadera
 5. Tror jag har sett den här, men minnet av detaljerna har övergett mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den klassiska filmatiseringen med Ingrid Bergman i en av rollerna är en höjdare!

   Radera