torsdag 15 oktober 2015

Kvinnoalfabet - I

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven I.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I.
Det får bli Catharina Ingelman-Sundberg som är en mångsidig författarinna, även om jag bara har läst hennes roliga böcker Kaffe med rån och Låna är silver, råna är guld.
2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.
Rossinis opera Italienskan i Alger uruppfördes 1813. Den kvinnliga huvudrollen är Isabella (sopran).
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag väljer Indira Gandhi. Förvisso var hon en kontroversiell ledare, men det är ändå beundransvärt att hon kunde bli premiärminister i det traditionstyngda Indien. Hon var en av världens första valda kvinnliga politiska ledare. Vi kan ju tänka på att Sverige ännu inte har haft någon kvinnlig statsminister.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på men ännu inte upptäckt?
Jag tror att det skulle vara intressant att läsa något av Ulla Isaksson, som både skrev prosa och filmmanus.

14 kommentarer:

 1. Jag funderade på Indira Gandhi redan på G, men även om jag nu beundrar vissa delar av hennes gärningar så finns det annat hon gjorde som kanske inte var riktigt lika bra... Men visst är det underligt att Indien, som har så många problem med jämlikhet, har haft en kvinnlig ledare. Något som vi inte lyckats med än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon hade många sidor. Men jag tycker ändå att hon är värd att beundras för att hon kunde leda landet så länge. Fast visst hjälpte det att hon var Nehrus dotter.

   Radera
 2. Opera, det är alltid bra att lära sig något om opera. :)

  SvaraRadera
 3. Jag tog också Indira Gandhi även om hon gjort en del kontroversiellt.
  Ingelman-Sundberg satte jag upp som en författare jag vill läsa något av!

  SvaraRadera
 4. Indira Gandhi hade jag med på G. modig kvinna. vilken människa i den ställningen är inte kontroversiell? Ingelman - Sundberg har jag inte läst något av, men desto mera av Ulla Isaksson. hon och maken Erik Hjalmar Linder skrev en biografi om Elin Wägner, hon skrev en rörande bok om maken som blev dement, Boken om E, hon skrev Paradistorg som också filmades och De två saliga, en roman om folie à deux, filmad av Ingmar Bergman. och så vidare. läs Ulla Isaksson, Robert!

  SvaraRadera
 5. Catharina Ingelman-Sundberg kom också med på punkt ett hos mig. Skrattade en hel del åt Kaffe med rån och Låna är silver, råna är guld. ;)

  SvaraRadera
 6. Ingelman-Sundberg har jag inte läst, det låter som ett intressant tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De båda böcker jag nämnde är ganska roliga.

   Radera