tisdag 6 oktober 2015

Tisdagsutmaning om havet

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Linda: Vi har dragit till havs den här veckan och givetvis handlar tisdagsutmaning om just detta. Du får två uppgifter:
Beskriv ditt förhållande till havet. Dela med dig av någon erfarenhet eller något minne.
Skriv om ett eller flera kulturella verk som handlar om havet på något sätt. Det kan vara en bok, en film, en tavla, en sång eller något annat. 

Den första frågan har jag inget riktigt bra svar på. Jag har egentligen inget förhållande till havet. Jag har förstått att en del tänker på sommar när de känner doften/lukten av tång. Inte jag. Jag tillbringade min barndoms somrar på sommarstugan vid en insjö och med gott om skog att vandra i. Doften av kantareller är sommar för mig, inte doften av tång.


Men trots det kan jag nämna ett par fantastiska verk som handlar om havet. Det första är en bok - Ernest Hemingways Den gamle och havet.
Det är en bra, och sorglig, roman om den gamle fiskaren som betraktas som otursförföljd. Därför får "pojken" inte följa med honom ut och fiska längre. Ensam sitter han i sin båt, när han äntligen får den stora fisken på kroken. I dagar kämpar han mot fisken och vinner. Han lyckas döda jättefisken och börjar se fram mot att få sälja fiskköttet på marknaden.
Men hajarna attackerar och tar bit efter bit från fisken. Till slut finns bara ryggfenan och huvudet kvar.
Ernest Hemingway fick Pulitzerpriset för denna roman 1953 och den anses vara den avgörande orsaken till att han 1954 erhöll Nobelpriset i litteratur.


Det andra kulturella verket om havet får bli Till havs. Det är en dikt av Jonatan Reuter. Den har tonsatts ett par gånger, men den mest kända är nog tonsättningen av Gustaf Nordqvist.
Det ger rysningar av välbehag över hela kroppen att höra Jussi Björling (bilden) sjunga detta som blev hans verkliga paradnummer. Lyssna här.

12 kommentarer:

 1. Intressanta tankar! Själv har jag flyttar tankarna från skog till havs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att människor tjusas av havet, men jag har som sagt ingen egen koppling till oceanen.

   Radera
 2. Ja tänk va min mor lyssnade på Till havs, hon som var uppväxt vid havet älskade den låten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt underbar. Speciellt när JB sjunger den.

   Radera
 3. Jag är en av dem för vilka sommar hör ihop med hav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ett stort land så erfarenheterna varierar.

   Radera
 4. Jag brukar titta misstroget på folk som säger att de inte har någon relation till havet :) Det känns oerhört märkligt att det ens är möjligt, själv skulle jag kunna bara sitta och titta på det i timmar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men havet är ju så långt bort ;)

   Radera
 5. Till Havs får mig att rysa. Det är en underbar sång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och speciellt med Jussi Björling.

   Radera
 6. Havet var inte riktigt en del av min barndom heller, men har blivit viktigare med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte är försent för mig heller :)

   Radera