tisdag 11 april 2017

En utmaning i tiden

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Så här skriver Helena: Tiden är onekligen en spännande inrättning som tål att tänkas kring. Årstiderna växlar och dygnet rullar, men det där att vi ska mäta i sekunder, minuter och timmar är ju något vi själva kommit på. Och tänk ändå hur livsnödvändigt det är för oss att hålla koll på de där tidsandelarna för att klara av vardagslivet.

Vilken är din bästa bok, film, tavla eller tv-serie som på något vis behandlar temat tid?

Det där med tid är fascinerande. Vi förleds gärna att tro att det är självklart att hålla reda på de där tidsandelarna, men det var först i samband med industrialiseringen som det blev viktigt att mäta tiden. Man skulle stå vid sin maskin ett visst antal timmar och få lön utifrån detta. Så var det inte i det gamla bondesamhället. Där handlade det om dagsverken.

Den här linjära tidsuppfattningen som vi har (att tiden är en linje där gångna dagar aldrig kommer åter) är inte heller självklar. För dem som levde i det gamla bondesamhället var det lika självklart med en cirkulär tidsuppfattning. Efter vår, sommar, höst och vinter kom på nytt vår, sommar, höst och vinter.

Tanken på tidsresor har fascinerat många. Jag vill gärna nämna boken Tidens död av Isaac Asimov.
I romanen finns en organisation som kallas Evigheten. De som arbetar där står utanför den vanliga tiden och kan resa mellan seklen och årtusendena. När något inte verkar riktigt bra går de in och korrigerar. Allt ska bli så bra som möjligt. Men blir det verkligen det? Är det inte även misstagen vi gör som för utvecklingen framåt?
Tidsresor tror jag är omöjliga, även om de är fantasieggande. Vad skulle hända om jag tillverkade en tidsmaskin, åkte bakåt i tiden och mördade min far som bebis? Då kan jag aldrig ha existerat, vilket också innebär att tidsmaskinen aldrig byggts. Eftersom den aldrig byggts, existerar jag och kan bygga tidsmaskinen, åka bakåt i tiden och mörda min far som bebis, osv...
Hängde ni med? ;)

14 kommentarer:

  1. Trots att jag så gott som alltid blir helt yr i huvudet av alla tidsparadoxer och alltid tycker att något inte riktigt går ihop, så älskar jag att både läsa om dem och se på dem :) Isaac Asimov hör till mina favoriter, men jag vet inte om jag har läst just denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även filmer som Tillbaka till framtiden med uppföljare kan få det att snurra lite ;)

      Radera
    2. Haha, precis så, Monika! Jag får ont i hjärnan, men kan inte riktigt hålla mig borta ändå:)

      Radera
    3. Men visst är det skönt att ibland få ont i hjärnan. I alla fall av den här anledningen :)

      Radera
  2. Intressant det du skriver om tiden som linjär eller cirkulär. Nu kom jag att tänka på ett bok som jag läste alldeles nyligen där tiden kanske är varken linjär eller cirkulär, måste skriva ett inlägg om det. Tack för inspirationen :)

    SvaraRadera
  3. Det verkar vara ett intressant boktips.

    SvaraRadera
  4. Isaac Asimovs böcker är ofta ganska filosofiska. Att tänka om tid är väldigt speciellt :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte slemmiga monster från Neptunus, utan det är SF-litteratur med klass.

      Radera
  5. Den måste jag läsa. Tanken på tidsresor är eggande....Mina tankar reser gärna i tiden både bakåt och framåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidsresor och dess paradoxer är verkligen något att rådbråka sin hjärna med.

      Radera
  6. Det är så fascinerande med tid och tidsuppfattning och hur den sett olika ut genom historien! Jag har inte tidigare läst något av Asimov, men den här vill jag verkligen läsa.

    SvaraRadera