torsdag 30 november 2017

Olikhetsutmaning: Prisad och förbisedd

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Den här gången, som är den sista för året, har Augustprisutdelningen väckt tankar. Vissa författare får Nobelpriset eller andra priser, medan andra blir utan.

Denna vecka handlar det om prisad och förbisedd.

Att börja rabbla upp författare som blivit prisade känns mindre intressant. Det är bara att kolla på Wikipedia. Det är väl de förbisedda som det finns anledning att spåna kring. Jag inser att andra kommer att lyfta fram de många kvinnor som förbisetts, och därför väljer jag fyra män ;)

John Ronald Reuel Tolkien blev faktiskt nominerad till Nobelpriset en gång på 1950-talet. Tolkien är ju känd för sina böcker kring Sagan om ringen.
Han avfärdades av Svenska Akademien. Det var inte en litterär genre som var förtjänt av priser. Både Tolkien och de som satt i akademien då är döda, men böckerna lever och har filmatiserats.


Graham Greene var en av 1900-talets mest lästa engelska författare. Han var nominerad till Nobelpriset ett flertal gången, och kom "på andra plats" vid åtminstone ett tillfälle, men han nådde aldrig ända fram.

En av USA:s främsta författare är Philip Roth. Han har ofta nämnts i Nobelprissammanhang. Idag är han 85 år och lär bli en av dem som aldrig fick priset. Svenska Akademien väljer sällan amerikanska författare som nobelprismottagare.

Slutligen en av mina favoriter: Den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o. På spelbolagens oddslistor ligger han ofta bland de främsta, men hittills har han inte fått Nobelpriset. Han är en intressant författare, som skriver från ett afrikanskt perspektiv och han har skrivit på sitt eget modersmål när andra väljer att skriva på de forna kolonialmakternas språk. Det skulle kunna vara ett lyft för afrikansk litteratur om han fick priset.

6 kommentarer:

 1. Håller alltid en extra tumme för Roth och skulle bli glad om wa Thiong'o vann.

  SvaraRadera
 2. bara gubbar... dem ser man ju överallt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men inte vilka gubbar som helst!

   Radera