torsdag 23 november 2017

Olikhetsutmaningen: Hemma och borta

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. 

Denna vecka handlar det om hemma och borta.

Ordet hemma får mig att tänka på Fredrik Backmans Björnstad. I det lilla samhället Björnstad gör man ALLT för hemmalaget i ishockey. Ingenting får stå i vägen för juniorlagets möjlighet att bli svenska mästare.
I hockeyklubben är man lojal. Högt i tak men tjocka väggar säger man. Händer det något sköts det internt.
Men så händer något som inte går att hålla hemligt. Då sätts lojaliteten på spel. Är alla verkligen beredda att göra allt för laget, även om det innebär att skyla över ett svårt brott?

Borta får representeras av Mikael Bergstrands Delhis vackraste händer.
Det handlar om en man som finner kärleken när han tvärtemot sin personlighet vågar fara långt bort.
När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.
Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.
Det är en riktigt underhållande bok om en man som, trots att han inte alls ville åka till Indien till att börja med, börjar ett nytt liv. För i Indien finner han nämligen kärleken igen. Men det gör väl inte livet mindre komplicerat.

9 kommentarer:

 1. Delhis vackraste händer passar ju bra här, den första bok vår indiska vän läste på svenska! Hemmalaget är nog också viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha varit en speciell upplevelse för en indier att läsa den boken.

   Radera
  2. (hon sa att det stämde som stod i boken)

   Radera
 2. boken bättre än TV - serien, om du frågar mig

  SvaraRadera
 3. Boken låter bättre än TV-serien. Jag har dock inte läst eller sett någon av dem.

  SvaraRadera
 4. Tyckte mycket om Björnstad, men har faktiskt inte läst fortsättningen ännu. Delhis vackraste händer har jag tänkt läsa länge, men det har inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även andra delen är bra. Delhis vackraste händer är rolig, men är samtidigt ömsint berättad.

   Radera