lördag 19 maj 2018

Äkta amerikanska jeans

Titel: Äkta amerikanska jeans
Författare: Jan Guillou
Förlag: Piratförlaget (2016)
Antal sidor: 417

Jaha, så har jag då läst Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou. Det är sjätte delen i hans romansvit Det stora århundradet. Jag har flera gånger lyft fram dessa romaner. Det är en bra idé att skildra 1900-talet genom att följa en släkts öden och äventyr. Tyvärr blev dock denna del en besvikelse.

Första delen, Brobyggarna, och andra delen, Dandy, var riktigt bra. Jag har därför riktigt sett fram mot den här sjätte delen. Men här har Guillou valt ett helt annat sätt att skildra epoken. Istället för att låta en opersonlig berättarröst föra historien framåt är det en i släkten Lauritzen som får vara berättelsens jag. Det är Erik Letang som tydligen 1968 skriver om sin familjs liv under 1950-talet och han skickar texten till sin släkting Johanne, som tydligen är kulturchef på Dagens Nyheter. När jag läser vad Erik Letang berättar om en styvfar som slår honom dagligen och om hur han blir relegerad från realskolan och därför måste börja på internatskolan Stjärnsberg, då får jag en déjà vu-känsla. Var det inte i Ondskan som Jan Guillous alter ego Erik Ponti får stryk av sin far och blir relegerad och hamnar på Stjärnsberg? Joviss var det så. Erik Letang har för övrigt franskt påbrå, vilket även gäller Jan Guillou.

Länge får jag för mig att Guillou placerat in sig själv i släkten Lauritzen, men på slutet blir det så att Erik Letang berättar om hur Erik Ponti börjar på skolan och vi får då veta hur denne Ponti sätter sig upp mot skolans regler.

Kanske har Jan Guillou nu delat upp sig i två alter egon - både Erik Letang och Erik Ponti. (I Det stora århundradet förekommer för övrigt bröderna Oscar och Sverre Lauritzen. Jan Guillou har flera mellannamn, bland annat Oscar och Sverre.) Räckte det inte med Ondskan? Jan Guillou är 74 år. Jag kan väl tycka att han vid det här laget borde ha kommit över sin traumatiska uppväxt.

Så Äkta amerikanska jeans var en besvikelse. Sjunde delen, 1968, finns bland mina olästa böcker. Jag hoppas att den är bättre och att Erik Ponti håller sig borta.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 25: En bok av en författare som skrivit över 20 verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar