tisdag 1 maj 2018

Veckoutmaning: Jag fattar inte grejen

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Så här skriver Lotta: Veckans tema heter "Jag fattar inte grejen" och veckans utmaning handlar självklart precis om det.

Vad eller vem är det du inte fattar? Vem får dig att sitta som ett frågetecken när alla andra hyllar?

Den här veckans utmaning kan bli riktigt rolig. Om vi alla plockar fram en person eller en företeelse som vi inte fattar men som "alla andra" hyllar, så bör det i kommentarsfälten kunna dyka upp ett antal förvånade utrop: "Va? Tycker du inte att han/hon/den/det är fantastiskt bra? Det trodde jag alla tyckte!" :D

Jag säger Björn Ranelid! Hur kan denne uppblåste narcissist bli så hyllad på kultursidorna? Hur har han kunnat få så många författarpris?

Jag ska erkänna att jag bara läst en av hans böcker. Det var Till alla människor på jorden och i himlen. Men det räckte. Precis som när han är med i TV så handlade allt om honom, en berättelse skriven på hans uppstyltade språk med tröttsamma metaforer.

Ranelids brist på självdistans är ju legendarisk. Här är ett citat från hans sommarprogram: Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril men den rymmer så mycket att gud får ta till sin stora passare om han vill sluta den.

19 kommentarer:

 1. Han har ett stort ego men lite rolig är han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Jag fattar inte grejen” 😉

   Radera
 2. Jag har bara läst Kvinnan är första könet, för rätt många år sen. Jag tyckte att den var bra, då. På den tiden var han nog lite mer "normal". Han måste ha ett omättligt behov av att hävda sig, få bekräftat hur häftig han är.

  Så ... jag förstår inte heller grejen. Länge gillade jag honom, men inte alls längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hemskt att se honom i Melodifestivalen där han framförde ett bidrag tillsammans med en kvinnlig sångerska. Han utropade att kvinnan är det första könet. Så kom beskedet att de gick direkt till final. Då rusade han fram till fotograferna och poserade. Sångerskan lämnade han bakom sig. Så mycket för påståendet att han anser kvinnan vara det första könet 😡

   Radera
 3. Åh! Jag älskar Ranis! Inte så mycket för hans författarskap eller hans språk - det är väldigt mycket samma formuleringar som han återanvänder hela tiden, första gången han säger det är det dock fint.
  Men jag gillar honom för den han är, att han bara kör på och är den han är trots all skit han får ta emot också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han får väl ta emot skit på grund av sitt enorma ego. Men få är så ömhudade som han. Arnault har också kört på i alla år, men det är inte med självklarhet något positivt med män som kör på i förvissning om att världen roterar runt dem.

   Radera
 4. Ranelid blir inte hyllad... vilken tidning läser du? Ganska mobbad, speciellt av bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han tar till lipen varje gång någon kritiserar honom, men är man en offentlig person som dessutom ständigt likt Donald Trump säger sig vara störst, bäst och vackrast så får man nog förvänta sig lite mothugg.

   https://www.svd.se/ranelid-sjunger-for-de-domda

   https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article11540098.ab

   https://tidningenkulturen.se/arkiv/3491-litteratur-bjranelid-ansikte-av-eld

   https://www.svd.se/ord-for-vardagens-helighet

   Radera
  2. (hur kan du prata om Trump i detta sammanhang...?? Bara för att man är offentlig betyder verkligen inte att man får säga och skriva vad som helst. Kvinnliga politiker har det tuffast)

   Radera
  3. P.P.S.
   världen roterar inte runt Ranelid, han är väldigt omtänksam - har jag hört och sett.

   Radera
  4. Kopplingen till Trump tyckte jag var självklar. Visst är väl Donald Trump en ömhudad narcissist?

   Radera
  5. men blanda inte ihop dessa två personer:
   https://www.mabra.com/7-tecken-som-avslojar-en-narcissist/

   Radera
 5. Haha! Har nog aldrig kommit igenom en hel bok av den mannen, jag har bara antagit att jag inte är hans målgrupp. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillhör nog inte heller målgruppen 😛

   Radera
 6. Har försökt mig på en av hans böcker men det tog bara ett par sidor innan jag gav upp...håller med dig om honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl lugnt säga att han väcker känslor...

   Radera
 7. Jag har läst ett par romaner och hand biografi och tyckte att de var helt OK, men det är omöjligt att skilja hans litteratur från hans person och det gör att jag är väldigt osugen på att läsa mer. Jag har samma problem med Jan Guillou.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jam Guillou klarar jag av men inte Björn Ranelid.

   Radera
 8. Ranelid har jag aldrig läst men tänker mig att han har en offentlig personlighet. Den skiljer sig nog mycket från hans privata. Hoppas jag i alla fall.

  SvaraRadera