torsdag 24 maj 2018

Olikhetsutmaningen: Vänner och ovänner

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Så här skriver hon: "Håll dina vänner nära men dina vänner ännu närmare" är ett citat som tillskrivs den kinesiska generalen Sun-tzu. Veckans olikhetsutmaning handlar om ordparet vänner och fiender.

Vilka kulturella verk som handlar om vänner och fiender vill du lyfta fram?

Åsa Hellbergs Sonjas sista vilja är en bok som handlar om vänskapen mellan fyra kvinnor, varav den ena redan är död när boken börjar.
Jag älskade boken! Redan från inledningsorden var jag fast. Boken börjar så här: Det tillhörde ovanligheterna att en död kvinna låt utanför entrén till Åhléns, men Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det.
Så där skulle jag också vilja kunna börja ett manus. Roligt, underfundigt och lockande till läsning.
Den förmögna Sonja Gustavsson testamenterar alla sina tillgångar till sina tre väninnor, men de måste uppfylla vissa villkor. Därefter följer vi de tre väninnorna i Paris, Barcelona, London och Östersund, sedan de ryckts upp från sina invanda liv. Precis som Sonja planerat.
Boken är rolig. Man vill bara ha mer och det är svårt att lägga den ifrån sig. Boken är välskriven och sexscenerna är inte överdrivna, utan välplacerade. Det är inte porr utan lusta.

Svartsjuka är något som kan leda till fiendskap.
Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant utspelar sig på en frisersalong. Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.
Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.
Det här är en riktigt spännande bok. Här dör flera av salongens kunder. Finns det ett samband? Och vad kan motivet vara? Sarenbrant har valt ett intressant grepp där hon låter de tre frisörerna Stefano, Angelina och Jenny omväxla som huvudpersoner i kapitlen. Man får samma historia berättad, men från olika personers perspektiv, och då förstår man att allt är mer komplext än man kanske tror till en början. Kapitlen är korta, och de blir ännu kortare mot slutet. Det gör att tempot och därmed spänningen stegras. Ett mycket bra grepp som gör denna bok till en riktigt läsvärd spänningsroman.
På minussidan finns det ibland klichéartade språket. "Det gör vi", svarar hon och känner tydligt hur Stefanos besvikna blick bränner i ryggen när hon lämnar köket. Men snälla nån, man kan inte känna en besviken blick bakom ryggen!
Men står man ut med klichéerna är Bakom din rygg som sagt riktigt läsvärd.

10 kommentarer:

 1. verkar vara en kul bok om väninnor, tack för tips.

  SvaraRadera
 2. kul med en kvinna som väljer att dö på en oväntad plats! och visst känner en besvikna blickar i ryggen!
  det vet jag av egen erfarenhet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårplanerat att dö på en oväntad plats. En del människor dör dock på rätt plats. En person jag kände som var "släkt till släkten" var en synnerligen entusiastisk anhängare av bandylaget Slottsbrons IF. Det var nog inte många matcher han missade och han var ofta på Strandvallen även när det inte var match och hjälpte till. Och var dog han? Han dog knall och fall på Strandvallen. Kändes rätt på något vis om du förstår hur jag menar.

   Radera
 3. Har läst första boken om Sonja och gillade, men har ändå inte kommit mig för att läsa vidare i serien. Borde/vill göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig försent. Jag tror inte jag har läst de senaste av författarens böcker. Måste ta tag i det.

   Radera
 4. Tusen tack, Robert. Vad glad jag jag blir!

  SvaraRadera
 5. Åsa Hellbergs bok är helt ny för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett antal böcker av henne.

   Radera