söndag 10 mars 2019

En smakebit på söndag - Mein Bruder ist immer noch mein Bruder

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Mein Bruder ist immer noch mein Bruder och är skriven av Viveca Sundvall. Jag tänkte läsa en bok på tyska som en del av Kaosutmaningen, och har valt en barn- och ungdomsbok för att jag med min gamla skoltyska ska klara av att läsa den.

Baksidestexten:
Popstar wollte er werden. Mein Bruder, der wie die Sonne war. Der mich gewärmt och glücklich gemacht hat. Dann kam die heimtückische Krankheit. Sie kam schleichend, und sie ließ seine fröhliche Stimme für immer verstummen. Ein Jahr is das her, und ich fühle mich immer noch ganz leer. Wo mag Jimmy jetzt sein? Er ist nur zehn kurze Jahre alt geworden, aber in meinem Herzen wird er weiterleben. Men Bruder ist immer noch mein Bruder.

Smakbiten är hämtad från sidan 5:
Wenn die Sonne besonders strahlt, denke ich an meinen Bruder. Er ist gestorben. Mein Bruder, der wie eine Sonne war. Er hat mich gewärmt und fröhlich gemach. Was für ein Glück, daß ich in Göteborg wohne. Da regnet es fast immer.

24 kommentarer:

 1. aha, trodde du läser tyskt, kul smakbit... jag får fundera en stund för att kunna lägga till smakbitarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. då läste du på tyska... trädgårdstidningar klarar jag...

   Radera
  2. ich könne verstehe:
   Was für ein Glück, daß ich in Göteborg wohne ❤️

   Radera
  3. Es ist gut daß du das verstehen kannst 🙂

   Radera
 2. funderar också på att läsa en bok på tyska. egentligen ren lättja att inte göra det. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart en utmaning för mig, trots att det är en barnbok 😅

   Radera
 3. Ja, det regnar ofta i Göteborg, men jag skulle gärna ha bott kvar där :)

  SvaraRadera
 4. Oh, det var längesen jag läste på tyska Kul.

  SvaraRadera
 5. Åratal sen jag läste på tyska. Har funderat på att prova igen, kanske en bra idé med en barnbok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är lagom nivå för mig 😉

   Radera
 6. Roligt att du läser på tyska. Evigheter sen jag lärde mig lite skoltyska, tveksamt om jag skulle kunna läsa en bok....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min skolfranska räcker definitivt inte för att läsa en bok. Men en barnbok på tyska hoppas jag att jag kan fixa så där åtminstone.

   Radera
 7. Pass till kvinnor med burka? Dom får nog inte åka utomlands ändå, så det är lugnt... Tyska har jag läst fyra år i plugget. Jag förstod smakbiten men hade väldigt svårt med grammatiken. Det jag minns bäst är alla prepositioner och undantag. Jag väljer nog en annan utmaning! Trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag blir väckt mitt i natten kan jag rabbla de prepositioner som styr ackusativ, dativ och de som styr både ackusativ och dativ. Samt de som styr genitiv ;)

   Radera
 8. Jag borde också ta och läsa lite tyska för att inte glömma allt!

  SvaraRadera
 9. Att läsa böcker och tidningar är nog det bästa sättet att bli bättre på ett språk enligt mig och då gäller det ju att börja på en låg nivå. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt klart måste det vara på låg nivå för mig.

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Alldeles för länge sedan jag läste tyska, skulle behöva putsas upp något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en tillgång att kunna lite tyska. När jag för tio år sedan var i Turkiet gick jag in i en liten butik för att köpa en flaska vatten. Gubben i butiken kunde inte engelska, men tyska kunde han minsann så det ordnade sig!

   Radera
 11. jag har läst tyska i sex år och resten av familjen är tysklärare, men jag har tyvärr glömt det mesta. Den där texten förstår jag, men jag skulle inte orka läsa en hel bok. Fortfarande imponerad av dig!

  SvaraRadera