torsdag 28 mars 2019

Helgfrågan v. 13

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia är lite småsur över att hon missar så mycket kul som äger rum i storstan, som releasefester och bokfrukostar. Helgfrågan lyder:

Vad tycker du om att allt är centrerat till huvudstaden? Blir du lite småsur ibland med?

Bonusfråga: Vad tycker du om sopsortering?

Visst är mycket centrerat till huvudstaden, men det är kanske inte så märkligt. Många kulturinstitutioner finns ju där. Det går inte att bygga upp något motsvarande Dramaten i Torsby. Jag tycker att det är riktigt roligt att Bokmässan finns i Göteborg. Då får stockholmarna få ändan ur vagnen och lämna de trygga kvarteren på Söder. Jag kan nog reta mig mer på att många stockholmare tycks tro att det bara är i huvudstaden det händer. Det finns massor med kultur i vårt avlånga land, men det är inte alltid som storstadspressen noterar det. En av landets förnämsta operascener är Värmlandsoperan. (De skriver det Wermland Opera, men det tycker jag är fånigt!) Den håller mycket hög klass. Men jag undrar hur många stockholmare som åker till Karlstad för att se deras föreställningar.

Sopsortering tycker jag är alldeles utmärkt. Närmaste återvinningscentral finns bara ett par kvarter bort, så det är enkelt att sortera och åka iväg med soporna. Återvinningscentralen i Vålberg har varit hotad. Det är inte alltid som de styrande i Karlstad förmår att se att även kommunens ytterområden behöver kommunal service. Så centrering finns inte bara i huvudstaden.

15 kommentarer:

 1. snällt du skriver om Bokmässan ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var några stora förlag för några år sedan som ville knäcka Bokmässan i Göteborg och istället skapa ett stort event i Stockholm. Därför bojkottade de Bokmässan. Det var dock nästan ingen som märkte att de uteblev, så året därpå var de tillbaka igen :D

   Radera
 2. Göteborg har haft filmfestival också flera decennier men nu har Stockhom stulit konceptet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. (oftast dricker vi Löfbergs :)
   Kharisma är makens favorit ❤️ äldsta barnbarnet heter så)

   Radera
  2. Det var ett vackert namn på en flicka!

   Radera
 3. Älskar man opera tror jag man åker där det finns. Norrlandsoperan är ju rätt populär den med.

  Det är väl att ju längre bort man bor desto mer får man tänka på om det är värt tiden att åka på vissa evenemang. Tid, boende, resa dit och hem, och allt annat. Det är ett bök ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock lika långt för den landsortsbo som ska åka till Stockholm, som det är för stockholmaren att åka åt andra hållet.

   Radera
 4. Nej, det kan irritera. Att man inte uppmärksammar kulturevenemang utanför storstaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycks man glömma att majoriteten av Sveriges befolkning bor på annat ställe än i Stockholm och att de flesta kulturaktiviteterna äger rum på annan ort än i Stockholm. Men det skulle inte förvåna mig om många stockholmare tror att Friends Arena ligger i Stockholm.

   Radera
 5. Ha ha! "Wermland Opera"... verkligen fånigt att skriva så! :D
  Har rätt långt till sopstation, saknar grovsophämtning, förstår inte vitsen med att alla skall sitta och köra fram o tillbaka till en sopstation för den typen av sortering, istället för upphämtning en gång om år som förut. Hur miljösmart är allt detta körande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att tanken med Wermland Opera var att det skulle låta internationellt. Vad man inte begrep var att det låter som Worm land, dvs Masklandet. Lika dumt som när ett Karlstadsföretag som säljer badtunnor och liknande beslöt sig för att välja namnet ”Bad concept” 😂

   Radera
 6. Ja Bokmässan är riktigt trevlig, hoppas verkligen kunna åka i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill jag med, men det blir nog inte av.

   Radera
 7. Så du bor i Värmland. Jag har gått ett år på folkhögskolan i Stöllet, det var kul! Jag kan reta mig på till exempel topplistor på film, när inte alla har chans att se nya filmer. Det tar ofta ett tag innan de kommer hit till Ljungby.

  SvaraRadera