tisdag 5 mars 2019

Veckoutmaning: Kvinnor och makt

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här gången är temat kvinnor och makt. Anna skriver: Kvinnor och makt – vilket komplext tema vi valt den här veckan. Tolkningsbart på en massa sätt och man kan förhålla sig både till samtiden eller till gången tid. Jag blir nyfiken på vilken kultur som ni associerar till när ni hör orden “kvinnor och makt”?

Är det skönlitterära böcker eller fackböcker? Konst eller teater? Musik? Filmer på ämnet?

Jag kommer faktiskt att tänka på Selma Lagerlöf. Hon satt inte i regeringen. Hon var inte chefredaktör på någon av landets stora tidningar. Men vilken kvinna med kraft det var!

Hon var den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Detta trots att Svenska Akademiens ständige sekreterare Carl David af Wirsén aktivt motarbetade henne.

1914 blev hon själv ledamot av Svenska Akademien. Då hade hon fortfarande inte fått rösträtt till riksdagen. Hon var även en av de ursprungliga ledamöterna i Samfundet De Nio.

Hon var politiskt intresserad och engagerad. Hon satt i fattigvårdsnämnden i hemkommunen Östra Ämtervik. Selma Lagerlöf var en av undertecknarna av uppropet för bildandet av Folkpartiet.

I sina böcker framträdde en del starka kvinnor. Jag säger bara Majorskan på Ekeby.

6 kommentarer:

 1. Verkligen en kvinna som satt avtryck på många vis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket mer än "bara" en författare!

   Radera
 2. Selma har jag inte tänkt som maktkvinna men så är det nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utifrån de villkor som rådde på den tiden.

   Radera
 3. Fantastisk kvinna och stor författare.

  SvaraRadera