torsdag 22 juli 2021

Helgfrågan v. 29

Helgfråga från Mias bokhörna. Det är sommarupplagan av helgfrågan och då får man tre frågor att välja mellan, så då väljer jag en av dem. Helgfrågan lyder:

Har du något boktips?  

Mitt boktips blir Pojken från skogen av Harlan Coben. Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han bor isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat en lovande karriär inom militären bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer. Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde indragen i fallet. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

Coben har förmågan att berätta intressanta saker om karaktärer i boken som inte verkar ha något samband med huvudhistorien, men jag vill ändå veta mer om karaktärerna. Givetvis visar det sig senare att allt hänger ihop, men på ett överraskande sätt. När boken närmar sig slutet är detta definitivt en bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går.

Jag uppskattar även den ironiska humorn som dyker upp här och var. Antingen i dialogen eller också genom berättarrösten.

Boken känns aktuell genom att det finns en presidentkandidat, som utmanar det politiska etablissemanget. En populist och en farlig sådan. En man som vill riva det nuvarande samhället och som har fanatiska anhängare, som inte tror på något negativt som kommer fram om honom. Det betraktas bara som "fake news". En tänkbar utveckling i det posttrumpiska Amerika.

12 kommentarer:

 1. Lyssnat på den på engelska och den var inte så tokig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coben blir jag aldrig besviken på.

   Radera
 2. Har hört talas om, men inte läst den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar den som sagt varmt.

   Radera
 3. Harlan Coben brukar vara mycket spännande. och Robert, jag kämpar fortfarande med Samlade verk även om jag sticker emellan med annat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Coben är en driven författare.

   (Tur att du kan sticka emellan med annat ibland.)

   Radera
 4. Har läst någon bok av Coben och vill läsa fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra spänningsromansförfattare.

   Radera
 5. Den verkar bra och intressant på många sätt.

  SvaraRadera