onsdag 14 juli 2021

Veckans kulturfråga v. 28 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Idag är det kronprinsessans födelsedag, vilket blir utgångspunkt till Lindas fråga. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok, film eller tv-serie med kungligheter i centrum tycker du extra mycket om?


Jag lyfter gärna fram Antonia Frasers bok Henrik VIII:s sex hustrur, som jag läste för ganska många år sedan. Den står i bokhyllan. Tudortiden (1485-1603) är en mycket intressant period i engelsk historia, och här får vi inte bara lära känna de sex kvinnor som kungen gifte sig med, utan vi får även läsa om intriger och internationella förvecklingar. Det var när Henrik VIII ville skilja sig från Katarina av Aragonien och påven sa nej som brytningen med katolicismen var en faktum. Detta påverkade England långt efter att den sista Tudormonarken var borta. Den som vill kan söka efter någon bok där man kan läsa om Den ärorika revolutionen 1688. Och det är faktiskt bara några år sedan det blev tillåtet för de brittiska kungligheterna att gifta sig med en katolik och ändå behålla successionsrätten till tronen. Fortfarande är det dock förbjudet för monarken att vara katolik.

Jag minns att jag någon gång i anno dazumal såg en TV-serie om drottning Victoria, prinsen av Wales (Edward VII), Lilllie Langtry med flera, men jag minns inte vad den hette. Det finns flera.

8 kommentarer:

 1. den kungen har blivit filmatiserad många gånger, intressant underhållning 🇬🇧

  SvaraRadera
 2. Just det brittiska kungahuset verkar vara väl skildrat eller så är det imperiets framgångar med marknadsföring som ligger bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter Habsburgarnas fall är det väl det brittiska kungahuset som är modellen för monarki.

   Radera
 3. jag tycker mig minnas minns någon gammal serie där Edward VII (prinsen av Wales även kallad Bertie) spelades av den skådespelaren, Timothy West, som nu far runt på kanaler med sin hustru,Prunella Scales,som spelade Sybil i Fawlty Towers och som nu är dement. vi tänker nog på samma serie, tror jag

  SvaraRadera
 4. Irriterande att inte komma på! Det kan inte vara den här? https://www.imdb.com/title/tt0077042/?ref_=ttep_ep_tt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på det. Drottning Victoria hade en framträdande position i serien, även om jag tror att det var Albert Edward som var seriens egentliga huvudperson.

   Radera