onsdag 21 juli 2021

Veckans kulturfråga v. 29 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Eftersom vi befinner oss i "fruntimmersveckan" är temat kvinnonamn. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok med kvinnonamn i titeln hör till dina favoriter?

 

Det finns en hel del att välja mellan, men jag tar en bok som kom på svenska ifjol, nämligen Daisy Jones & The Six.

Baksidestexten:
Det här är berättelsen om Daisy Jones & The Six. Deras album spelades på alla klubbar, de sålde ut arenor över hela världen och deras musik definierade en hel era. Så plötsligt, den 12 juli 1979, splittrades bandet. Utan att någon fick veta varför. Förrän nu. De var älskare och vänner och rivaler. Rockbandet The Six kunde knappt greppa vilken tur de hade innan allt tog slut. Detta är deras berättelse om hur allt en gång började och de vilda nätterna som följde. Men bandmedlemmarna minns sanningen olika. Det enda som samtliga är ense om är att från den stunden då Daisy Jones barfota klev upp på scenen på the Whisky blev ingenting sig likt.

Kanske är det någon här som var tonåring på 1970-talet och förtvivlat försöker komma ihåg detta rockband. Lugn, bara lugn. Daisy Jones & The Six har aldrig existerat. Taylor Jenkins Reid har skrivit en bok om en bok där en författare intervjuar de medverkande i gruppen och människor kring bandet, men allt är påhittat från början till slut. Men som hon hittar på!

Jag älskade verkligen den här boken. Historien är så levande berättad att man helt och fullt känner att allt är sant. Om någon hade skrivit en intervjubok om ett känt rockband, så hade den antagligen sett ut så här. I vart fall om bandet hade turen att få en duktig journalist/författare som intervjuar och sammanställer. Jag sitter där och hoppas att Billy inte ska börja dricka och knarka igen, och jag fascineras av den fantastiska Daisy, men oroar mig för henne eftersom hon verkar göra felaktiga livsval vid flera tillfällen. Men det är ju ändå en underbar tjej, fast hon är sin egen värsta fiende.

Jösses Amalia vad den här boken är bra! Läs den! Njut av den! Oroa dig över karaktärerna! Lev dig in i detta rockbands öde! Och förvånas över att allt är påhittat!

10 kommentarer:

 1. Jag trodde det skulle vara en annan Daisy - Carl-Otto Werkelid och prinsessan Christina har skrivit en släkthistoria som lär vara riktigt läsvärd. Men när jag läser dina ord om "din" Daisy blir jag nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fantastisk idé till historia som författaren förvaltar väl.

   Radera
 2. Håller med, den var verkligen bra! :)

  SvaraRadera
 3. läst The Seven Husbands of Evelyn Hugo av henne

  SvaraRadera
 4. Ja, gissade rätt! Fantastisk bok tycker jag. Läste just senaste boken Malibu Rising som utspelar sig under 80-talet och där en av Evelyn Hugos män dyker upp. Också riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gissat :) Den boken är verkligen värd att läsa. Jag förstår av kommentarerna här att jag borde leta upp fler böcker av författaren.

   Radera
 5. nu börjar jag bli intresserad! ingen utav författarens böcker har jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade som sagt den är boken!

   Radera