fredag 24 juni 2022

Fem en fredag: Glad midsommar

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat glad midsommar.

1. Hur spenderar du midsommar i år?
Det gör vi i hemmets lugna vrå.

2. Vad kommer att finnas på ditt lunchbord?
Matjessill, färskpotatis, tomater, knäckebröd, smör, ost, öl och Aalborg Jubileums akvavit. Jag har de senaste åren äntligen upphört med oskicket att ha akvavit i frysen. Man lägger ju inte whisky i frysen (och inga isbitar i whiskyn!) Smaken av både whisky och akvavit kommer bäst till sin rätt i rumstemperatur.

3. Kommer du att dansa kring en midsommarstång?
Nej.


4. Har du någon midsommartradition?
Ingen jag kommer på.

5. Vad gör du denna midsommar du inte gjorde förra året?
Vi sitter inne och äter eftersom det är för krångligt för hustrun att komma ut på altanen med rullstolen.

21 kommentarer:

  1. gillar inte heller isbitar, trevlig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isbitar kan man möjligen ha i ett glas saft en varm sommardag.

      Radera
  2. Skåne akvavit är inte så dumt heller. men jag vill ha den kall. visst måste ni kunna få en ramp så hustrun kan komma ut i det fina vädret. jag har en rullstolsbunden svåger som kommer ut i trädgården på det sättet. fortsatt trevlig midsommar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skåne är helt okej. (Till en del beror problemen med altanen att hustrun avvisar vissa lösningar som kommunen föreslagit.)

      Radera
    2. synd. ang. färsk - respektive nypotatis så hittade jag en motsägelsefull förklaring på potatis.se: "Det finns ingen skillnad mellan nypotatis och färskpotatis, det är enbart skördetiden som bestämmer namnet. Den potatis vi äter till midsommar kallas färskpotatis och sedan får den namnet nypotatis fram till den 30 september."

      Radera
    3. Så intressant. Det hade jag ingen aning om.

      Radera
  3. Önskar dig en riktigt trevlig fortsättning på midsommarhelgen:-)
    Du har samma åsikt om whiskey och akvavit som min man. Båda ska drickas rumstemperade, alltså utan is. Däremot har jag sett att man serverar akvavit i frostade glas.
    Hoppas att ni ändå kunde fira midsommar på ett roligt vis även inomhus.

    PS. Kan inte din fru ansöka om "handikappanpassning" av er villa. Jag menar det kan ju vara kul för henne att komma ut i friska luften utan att behöva krångla sig över trösklar med mera. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast frostade glas är väl något helt annat?

      Jodå, det har gjorts en hel del anpassning av bostaden.

      Radera
  4. Svar
    1. Hoppsan det blev lite kort kommentar ;) Håller med Mrs Calloway och BP om rampen, känner en som har det, bra hjälpmedel. Hoppas ni får en skön midsommar!
      Bokdamen (svårt att kommentera med namn och bloggadress tyvärr)
      https://bokdamenblog.wordpress.com

      Radera
    2. Jodå, ramper är bra.

      (Det tycks vara flera som fått problem med att kommentera med namnet. Konstigt.)

      Radera
  5. Hoppar över nubben (och whiskyn) oavsett temperatur! Men den som gillar´t ska njuta när det är midsommar! Ha en bra fortsättning på helgen!

    SvaraRadera
  6. Ålborgs Jubileum, är den snaps jag brukar köpa också. För rätt många år sedanlästa jag om det här med att dricka snaps och öl. Smakerna i dryckerna framträder bäst om de är rumstempererade. Så jag drack dem så ett tag. Men jag tycker både öl och snaps smakar bäst källarsvalt, så numrera kyler jag dem en liten stund i kylskåpet.

    SvaraRadera
  7. Jag hoppas helgen varit bra hittills. Vi kan inte klaga på vädret i alla fall, åtminstone om man gillar sol och värme😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan löjligt varmt, men det ska visst komma regn till veckan.

      Radera
  8. Jag har aldrig varit förtjust i dansandet... Hoppas ni kan hålla det svalt inomhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag regnade det i alla fall. Det var skönt.

      Radera