torsdag 26 januari 2023

Helgfrågan v. 4

Helgfråga från Mias bokhörnaDet är förintelsens minnesdag imorgon. Helgfrågan lyder:

Imorgon är förintelsens minnesdag. Har du något boktips från andra världskriget? 

Det finns många böcker om andra världskriget som jag skulle kunna tipsa om. Ibland känner jag att jag fått en överdos av skildringar om det helvete nazisterna skapade. Därför vill jag tipsa om en bok med verklighetsbakgrund från andra världskriget, men som inte handlar om förintelsen och koncentrationslägren.

Boken jag vill tipsa om är Vedergällning av Robert Harris. Det författarnamnet borgar för att det är en bra och spännande bok.

Det är November 1944. Tyskland är på väg att förlora andra världskriget. I ett sista desperat försök har Hitler beordrat produktion av 10000 ballistiska V-2-raketer - världens mest sofistikerade vedergällningsvapen. Den tyske ingenjören Rudi Graf brukade drömma om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Nederländerna där han ansvarar för avfyrningen av missiler mot London. Kay Caton-Walsh, brittisk sektionsofficer i den kvinnliga hjälpflygkåren och överlevande efter en V-2-attack, får i uppdrag att åka till Belgien och lokalisera avfyrningsplatserna.

Boken är en roman och många av karaktärerna är fiktiva, men de viktigaste historiska händelserna är korrekta. Tyskland sände verkligen V2-raketer mot London och engelsmännen skickade kvinnor till det befriade Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna. Harris berättar ingående om situationen på båda sidor, vilket gör att man lätt kan identifiera sig med människorna. Det var en fruktansvärd tid och mängder av oskyldiga civila dog på båda sidor.

8 kommentarer:

 1. läser sällan krigsböcker, men kan se film ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även under krig lever människor sina liv, de älskar och hatar, de tar hand om sina barn, så en bok om kriget behöver inte bara vara bomber och granater.

   Radera
 2. Modigt av dig att bekänna det där med överdosen ... jag känner precis likadant, fast det är väl no-no???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje bok jag läste var bra, men till slut är det svårt att orka med allt det fruktansvärda.

   Radera
 3. Åh, det där är en jättebra bok. Gillar nog allt jag läst av Harris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är en riktigt bra författare.

   Radera