tisdag 10 januari 2023

Tisdagstrion: Böcker jag inte hann med under 2022

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Böcker jag inte hann med under 2022. Här är min olästa trio:   

Det finns MASSOR av böcker som jag hade på läslistan men som jag inte hann med under 2022. Men nu står i alla fall några av dem högt upp på läslistan och chansen är stor att de blir lästa.

Odinsbarn av Siri Pettersen är en bok som jag funderat länge på att läsa. 

Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ...

Odinsbarn är första delen i serien Korpringarna - en spektakulär fantasyberättelse med rötter i den nordiska mytologin.

Akrobaten av Anders Sundkvist är en bok som kom 2022.

En känd toppadvokat skjuts till döds i källaren till sin villa i ett av Stockholms välbärgade områden. Samma natt tar sig en inbrottstjuv in i huset och blir vittne till avrättningen. Amfetaministen Ninni har siktat in sig på Stockholms rikare områden, och hon har unika förmågor som gör att hon aldrig blivit påkommen.


När Victor Méndez, nybakad patrullerande polis med stora ambitioner, får korn på den ovanliga inbrottstjuven och utanför arbetstid drar i gång privatspaningar, upptäcker han snart att han är något större på spåren. Samtidigt kämpar kriminalpoliserna Erik Borg och Linda Ndege i motvind i sin jakt på advokatens mördare.


Ovetande om varandra dras de alla från sina olika håll in i ett upptrappat sökande efter gärningsmannen. En jakt genom en härva av drogpengar, oheliga allianser och poliskorruption – med allt högre insatser, och allt dödligare risker.


Slutligen en klassiker. Ray Bradburys Fahrenheit 451.

Guy Montag är ingen vanlig brandman. Han tänder eldar i stället för att släcka dem. På statens uppdrag bränner han böcker, alla gamla tryckta böcker som kan kallas »litteratur« och som därigenom förväntas kunna få folk att spåra ur och inbilla sig att de kan förändra världen. Han bränner både böckerna och husen där han hittat dem - ibland även människorna i husen, om de knusslar. Sedan åker han hem till sin hustru Mildred, som tillbringar dagarna framför TV:n.

Men så lär Guy känna Clarisse, en sjuttonårig granne, som får honom att börja tänka och han inser vilken kraft som finns i egna, självständiga tankar och vilken hjälp han får från den av alla så hatade litteraturen. Omgivningen registrerar hur Guy går från att vara en statens trogne tjänare till att bli statens fiende.

Ray Bradburys Fahrenheit 451, betitlad efter den temperatur vid vilken papper självantänder, är en av världslitteraturens största klassiker i den dystopiska genren, en roman vars budskap i dag känns mer levande och relevant än någonsin.

23 kommentarer:

 1. Egentligen så finns samtliga dessa på min läslista, de två första i fysisk form och den sista i streamingtjänstens bokhylla. Odinsbarn har jag faktiskt med i min boktolva i år så den kommer att bli läst i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odinsbarn är med i min boktolva också.

   Radera
 2. jag tycker att omslaget på Odinsbarn är fruktansvärt. Anders Sundkvist känner jag inte igen. Bradbury lästes för väldigt länge sedan. tror faktiskt att den fanns på någon kurslista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om omslaget till Odinsbarn. Bradburys bok känns som någon man bör ha läst, så i år får det bli av.

   Radera
 3. Fahrenheit 451 läste jag för första gången bara för något år sedan, och gillade verkligen! Annars en sån där bok jag alltid känt till, men inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så med vissa böcker. Till slut får man samla ihop sig och läsa dem.

   Radera
 4. Bekanta böcker och två som jag inte heller hann med under 2022

  SvaraRadera
 5. Farenheit 451 tillhör de böcker som jag verkligen vill läsa men jag kommer visst aldrig till skott, så tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 6. Akrobaten vill jag också läsa. Läste hans första bok som jag gillade under 2022 och hoppas tycka lika bra om denna. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 7. Odinsbarn och Fahrenheit 451har jag läst.

  SvaraRadera
 8. Odinsbarn började jag lyssna på i somras, men kunde omöjligt komma in i den. Det var nog fel tillfälle bara. Bradburys har jag faktiskt inte läst, men det borde jag ju.

  SvaraRadera
 9. Ja de här Korp-böckerna var jag sugen på när de kom. Tror inte jag läst Fahrenheit 451, känner inte igen handlingen i alla fall.

  SvaraRadera
 10. Fahrenheit har jag bara sett filmatiserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske det kan vara intressant att läsa boken?

   Radera
 11. Ray Bradburys bok gillade jag när jag läste den.

  SvaraRadera
 12. Fahrenheit 451 är den enda som jag har läst av dina, men den gillade jag.

  SvaraRadera