måndag 9 januari 2023

Skred av Sara Strömberg

Titel: Skred

Författare: Sara Strömberg

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 362

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter. Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars på skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hitta i kapp alla inblandade.

Skred är Sara Strömbergs andra kriminalroman med journalisten Vera Bergström som huvudperson. Den första boken hette Sly och belönades 2021 av Svenska Deckarakademin med priset för årets bästa debut. Och Sara Strömberg går från klarhet till klarhet. Skred vann i år det prestigefyllda priset Bästa svenska kriminalroman 2022 av nämnda deckarakademi.

Jag gillar att Strömberg tar glesbygdens parti. Hon har inte mycket till övers för storstadsbor som köper upp hus i fjällen, som de sedan bara tillbringar ett par veckor om året i, samtidigt som avfolkningen ökar då ortens ungdomar inte har en möjlighet att konkurrera om bostäderna. Lika vass är hon mot lokala politiker, som är beredda att sälja ut den vackra naturen till turisterna.

Men samtidigt berättar hon givetvis en kriminalhistoria också. Vad hände egentligen med Jonte Andersson, som försvann för åratal sedan? Är han död eller har han frivilligt hållit sig undan? Det är tydligt att det finns människor som vet mer om Jontes försvinnande än de vill berätta. Sara Strömberg lägger ut ledtrådar, men givetvis pekar många av dem åt helt fel håll. Det dröjer länge innan vi får veta vem som är ansvarig och vilket motivet är. Dessa saker var i vart fall för mig omöjliga att räkna ut.

Även denna kriminalroman av Sara Strömberg ger valuta för pengarna och det är inte utan att jag längtar efter nästa bok om Vera Bergström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar