fredag 20 januari 2023

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

Titel: Tordyveln flyger i skymningen

Författare: Maria Gripe

Förlag: Bonnier Carlsen (2018) (Utkom första gången 1978)

Antal sidor: 378

Vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Hur ska man tyda viskningarna i Jonas Berglunds bandspelare? Finns den tretusenåriga egyptiska gravstatyn kvar - och i så fall var? Har den märkliga blå blomman ett ett eget liv? Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller - något annat. Det här är den fantastiska berättelsen om några ungdomars mystiska upplevelser i ett sommarhus i Småland. Hur hemligheter från det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.

Det är nästan ett misstag att jag läst Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Jag valde den till Kaosutmaning 2022 som en bok vars titel börjar på T, men hann inte läsa den och tog därför med den i årets kaosutmaning istället. Vad jag hade missat var att Maria Gripe skrev barn- och ungdomsböcker. Jag hade fått för mig att hon skrev deckare för vuxna. Ja ja, det får vara som det vill med den saken. Nu har jag läst den och det är alltid roligt att få läsa något annat än det man tänkt sig. För övrigt är väl det själva vitsen med kaosutmaningen. 

Det förvånade mig till en början att språket var så enkelt, men när jag väl insett att det var en bok för barn i åldern 9-12 år läste jag den med stor behållning. Detta är vad man brukar kalla en genreövergripande bok. I en studie vid Lunds universitet av Hanna Borglid sägs att "här samsas detektivromanen, äventyrsberättelsen, den fantastiska berättelsen och spökhistorien med en existentiell och filosofisk framställning vars rötter finns i romantiken".

Det är en fantasifull berättelse där huvudpersonerna David, Annika och Jonas får hjälp av både tordyvlar, blommor och spökröster för att lösa gåtorna. En spännande historia som jag hade älskat när jag var i den åldern. Och den ska givetvis bedömas som en ungdomsbok och då tycker jag att den var riktigt bra. Boken har för övrigt förärats med Astrid Lindgren-priset.

Tordyveln flyger i skymningen är min andra bok i utmaningen Boktolvan 2023.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 33: Läs en bok som vunnit ett pris.

4 kommentarer:

 1. I dag lånar jag din header, med rejäl länk till dig. Hoppas du tycker det är OK. Om inte tar jag bort den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart du får. Det är inte jag som har gjort den, utan jag har själv "lånat" den :)

   Radera
  2. Tack! Det är hur som helst din i så måtto att det är du som hittat den. En annan bloggare upplyser om att konstnären heter Gerard Dou och målningen ”Scholar sharpening a quill pen”. Ifall du inte visste.

   Radera
  3. Det stämmer. Jag hittade bilden på den här Wikipediasidan:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A4ckpenna

   Radera