torsdag 20 juli 2023

Helgfrågan v. 29

Helgfråga från Mias bokhörna. Nu är det dags för Helgfrågan Sommaredition, där vi får svara på samma fråga veckorna 28-33. Helgfrågan lyder:

Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj. 

Då får det bli en film den här veckan. Det finns ju massor med filmer. Men istället för att botanisera bland de oräkneliga filmerna som produceras idag tänkte jag att det kunde vara roligt att gå hundra år bakåt i titeln.

Den tyske regissören F.W. Murnau ville filmatisera Bram Stokers roman Dracula, men lyckades inte få rättigheterna till historien. Han beslöt därför att skapa en egen version, som dock ligger nära Stokers roman. Att han bytte ut namnen förändrar inte detta. Resultatet blev Nosferatu, en stumfilm i skräckgenren som presenterades 1922. 

Stokers änka stämde produktionsbolaget för upphovsbrott och hon vann. Domstolen beslutade att alla exemplar av filmen skulle förstöras, men några kopior hade redan kommit ut. Det finns därför möjlighet för oss att se detta mästerverk. Att kunna skapa en sådan skräckfilm vid den tiden är en presentation, och den är faktiskt ganska ruggig.

10 kommentarer:

  1. har Bram Stokers roman Dracula oläst i bokhyllan, gillar svartvitt

    (både Tareq Taylors och Tony Irving har brittiska rötter, intressant program)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stokers roman har jag inte läst. Det borde jag verkligen göra.

      Radera
  2. såg nyligen den här filmen med Klaus Kinski och tyckte att den var ganska grotesk. till saken hör att jag just sett Aguirre så det blev väl för mycket Werner Herzog och Klaus Kinski

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mest fascinerad över att de kunde göra en skräckfilm som faktiskt är ruggig med de enkla medel som fanns på den tiden. Jag har sett moderna filmen som är betydligt sämre.

      Radera
  3. Usch jag är inte så sugen på skräckis. Tycker omvärlden bjuder på sånt så det räcker ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte heller någon skräckfantast, men den här filmen tycker jag är intressant, därför att man lyckades skapa en sån här skräckfilm för 100 år sedan.

      Radera
  4. Gillar inte att kika på skräck, men Dracula har jag läst och den var superbra.

    SvaraRadera