måndag 10 juli 2023

Älgkronan av Aline Lilja Gladh

Titel: Älgkronan

Författare: Aline Lilja Gladh

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 471

Skotten från höstjakten viner i skogen I sina gevärssikten ser två jägare att ett vildsvin äter på något. Det visar sig vara en människokropp - söndertrasad till oigenkännlighet. Polisens utredning stagnerar när kommissarie Linus Karlberg är med om en allvarlig olycka Och hans syster, konstnären Lo Karlberg, som redan tampas med en gnagande känsla av att något är fel, tappar fotfästet i tillvaron. Hon dras till Äppelgården, en fristad för unga kvinnor som hamnat på glid.

Älgkronan av Aline Lilja Gladh är fjärde delen i Örbyhusserien. Jag har tidigare läst Skampärlorna. Även denna gång visar författaren att hon behärskar skrivandet av spänningsromaner. Hon lägger in kapitel som utspelar sig före romanens nutid. För läsaren är det svårt att se sammanhanget, vilket givetvis är avsikten. Steg för steg förstår man vilka personerna är som nämns i dessa kapitel.

Helt trovärdig är kanske inte berättelsen. Det skulle förvåna mig om så mycket elände kan försiggå utan att någon endaste socialsekreterare knackar på. Men eftersom historien är välskriven har jag lätt att blunda för detta.

Lite svårare har jag att blunda för språkfelen i boken. Jag skulle önska att någon duktig korrekturläsare hade tagit sig an manuset innan boken trycktes. Det är meningar där ord saknas och det är stavfel. Det gör lite ont i mig att läsa ord som åderbrock eller att ett glas är fyllt till bredden. Sådant drar ner betyget.

Men sammanfattningsvis är detta ändå en riktigt bra och spännande roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar