måndag 1 november 2021

Skampärlorna av Aline Lilja Gladh

Titel: Skampärlorna

Författare: Aline Lilja Gladh

Förlag: Modernista (2021)

Antal sidor: 428 

Örbyhus syfabrik står i brand. William Silvergran står handfallen när hans fars livsverk går upp i rök. När polisens tekniker går in möts de av en obehaglig överraskning. I det som en gång varit fabriksägarens kontor hittas gamla mänskliga kvarlevor, gömda i ett lönnfack. Familjen Silvergran sluter sig och är inte till någon större hjälp i utredningen. Och när den lokala polisen tycks mer upptagen av att hantera redlösa semesterfirare i den rådande värmeböljan än av upptäckten på syfabriken, kan kommissariens syster, Lo Karlberg, inte låta bli att på egen hand börja snoka i det mystiska fallet. Samtidigt blåser det upp till storm när hennes ex, den lokala gängledaren Conny, återvänder för att ta tillbaka det som är hans.

Skampärlorna är den första boken av Aline Lilja Gladh som jag läser. Tydligen är detta den tredje delen i Örbyhusserien som jag inte kände till.

Den här boken var en riktigt trevlig överraskning. Jag har inte hört talas om författaren tidigare, men jag kan nu säga att hon verkligen kan skriva spänningsromaner. För det här var sannerligen en spännande bok med en mycket väl genomarbetad intrig. Större delen av romanen rör sig i bokens nutid, men där finns även kapitel som utspelar sig tidigare, men när jag läser dem vet jag inte hur långt tidigare det är, vilket är en del av författarens plan.

Det finns många frågor att besvara. Varför brann syfabriken? Var branden anlagd? Vad hände med William Silvergrans far och dennes älskarinna, som försvann för många år sedan? Vem var personen vars kvarlevor hittades efter branden? Allt hänger ihop, men hur? 

Skampärlorna är en lysande spänningsroman. Jag ser fram mot att få läsa fler böcker av Aline Lilja Gladh.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar