söndag 28 november 2021

En smakebit på søndag - Stanna hos mig

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Stanna hos mig och är skriven av Ayòbámi Adébáyò.   

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. Romanen är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet.

Smakbiten är hämtad från sidan 40:

Ett tak som hade rasat in och en bil som vägrade starta - om en dag hade börjat så för Iya Martha hade hon gått tillbaka till sovrummet och tillbringat dagen bakom låsa dörrar och stängda fönster eftersom universum försökte berätta något för henne. Universum försökte alltid berätta något för den människan. Jag var inte Iya Martha, så när skyfallet övergick i duggregn vred jag om nyckeln i tändningen en sista gång och klev ur bilen i tofflorna. Men handväskan hängande över axeln, paraplyet i ena handen och de blöta skorna i den andra promenerade jag till jobbet.

18 kommentarer:

 1. Vackert omslag, men innehållet verkar inte vara så vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt omslaget som först fick mig intresserad av boken. Det verkar ändå vara en intressant historia i en helt annan social miljö än vi är vana vid. Inte så vanligt hos oss att släkten kräver att en man ska skaffa ytterligare en hustru ;)

   Radera
 2. lånade boken på biblioteket men läste inte färdigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också lånat den på biblioteket. Jaså, föll den dig inte i smaken?

   Radera
 3. Det här är en bok som jag verkligen är nyfiken på.

  SvaraRadera
 4. Sorgligt att det ska vara norm att man måste skaffa barn, egna barn. Intressant att läsa något som utspelar sig i det för oss exotiska landet! Jag har sett boken lite här och där, kanske hamnar den även på min läslista.
  Tack för smakbit, trevlig adventsafton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara oerhört pressande för många, både för frivilligt och ofrivilligt barnlösa.

   Radera
 5. Jag hade tänkt läsa den här. Få se hur det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla prickarna och duttarna i författarens namn är en utmaning :)

   Radera
 6. Färgstarkt bokomslag. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klatschigare omslag får man leta efter.

   Radera
 7. Haft funderingar på att läsa den här, den står på läslistan som är längre än längst. Få se om det blir av någon gång, är ju så mycket en vill läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Den har jag läst. Gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen någon i kommentarsfältet som har läst den ;)

   Radera
 9. har läst Stanna hos mig och jag gillade den. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera