måndag 8 november 2021

Folk med ångest av Fredrik Backman

Titel: Folk med ångest

Författare: Fredrik Backman

Förlag: Bokförlaget Forum (2019)

Antal sidor: 347

Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den ... tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

 
Jag gillar Fredrik Backmans böcker och jag har läst de flesta av dem. Varför just den här boken blivit stående kvar i bokhyllan så länge vet jag faktiskt inte. När jag nu äntligen har tagit tag i den har det oroat mig lite att ett antal av mina bloggvänner skrivit att denna bok inte når upp till samma nivå som tidigare.

Nåväl, de får tycka så. Det spelar ingen roll, för jag tyckte verkligen om den här boken. Den är lite galen, men det som genomsyrar boken är en genuin omsorg om människor som lider av ångest och som går i självmordstankar. Låter det trist och tråkigt? Det är det inte. De allvarliga frågorna blandas med Backmansk humor och ironi. Av författarens slutord framgår att han miste en kär vän för tjugo år sedan då denne begick självmord och han avslöjar även att han själv ibland lider av panikångest. Det är nog detta som fått honom att skriva denna bok om ämnen som ligger honom nära.

Så detta är en bok som jag rekommenderar å det varmaste. En fin bok som tar upp viktiga frågor men som även är härligt galen.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 7: Läs en bok av en av dina favoritförfattare. 

4 kommentarer:

 1. Har läst alla av Backmans böcker. Personligen tycker jag att han går från klarhet till klarhet. Håller helt med dig, Folk med ångest är den bästa av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Saker min son behöver veta om världen. Inte Vinnarna heller, men den är ju helt nyutkommen.

   Radera
 2. Jag är kanske en av dem du syftar på - jag tycker nämligen inte att den här boken tillhör Backmans bästa ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint ändå att böcker kan uppfattas olika av olika personer!

   Radera