onsdag 10 november 2021

Veckans kulturfråga v. 45 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda vänder blicken mot Asien den här gången. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken författare som skriver om Asien är din favorit?

 

Nu förväntas jag kanske välja någon av de nobelpriskandidater som brukar nämnas. Eller kanske till och med någon av de asiater som fått detta pris. Där har vi Rabindranath Tagore, Yasunari Kawabata, Gao Xinjiang, Orhan Pamuk och Mo Yan. Av dessa har jag bara läst någon enstaka bok av Kawabata och Pamuk. Amerikanskan Pearl S Buck har skrivit ett antal böcker som utspelar sig i Kina, men jag har bara läst Pion.

Men istället väljer jag en författare, som jag läst flera böcker av och som nått en spridning av sina böcker så att jag och många med mig fått lära sig mer om hans krigsdrabbade hemland.

Khaled Hosseini bor och arbetar i USA, men han kommer ursprungligen från Afghanistan. Jag har läst tre av hans böcker och jag har verkligen uppskattat dem. De böcker jag har läst av denne författare är Och bergen svarade, Flyga drake och Tusen strålande solar.

13 kommentarer:

 1. jag har läst åtskilliga böcker av Pearl Buck. de fanns i föräldrarnas hylla. jag var så förtjusta i hennes bondetrilogi, Den goda jorden, Sönerna och Wang Lungs barnbarn. Morfar talade ofta om Tagore och hade De rovlystna stenarna i hyllan. jag blev väldigt tagen av Flyga drake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lånade böcker av Pearl Buck ur mormors hylla och favoriterna var Pion och Kejserlig kvinna. Var nog för ung för att uppskatta Den goda jorden, men borde läsa den nu.

   Radera
  2. Jag undrar hur många som har läst Tagore.

   Radera
  3. De rovlystna stenarna av Tagore har jag läst.

   Radera
 2. känner till Hosseini men inte läst hans böcker, ledsamt att man förstört landet och dess kultur.

  SvaraRadera
 3. Tyckte jättemycket om hans två första böcker, men sedan har jag tappat bort honom. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då antar jag att det är Och bergen svarade som du inte har läst. Läs den! Den är så bra!

   Radera
 4. Flyga drake har jag läst, förstås. Den var fantastisk. Har länge tänkt att jag ska läsa hans andra titlar, men har inte kommit till skott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är något av en favoritförfattare för mig.

   Radera
 5. Håller helt med dig. Hans böcker är jättebra. T o m filmen "Flyga drake" är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS det finns en bok till, "Bön till havet". Den har jag inte läst.

   Radera
  2. Ja, jag har noterat att den boken finns, men jag har inte heller läst den.

   Radera