söndag 21 november 2021

En smakebit på søndag - Förvandlingen

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Förvandlingen och är skriven av Franz Kafka.  

Baksidestexten

Franz Kafkas berättelse om handelsresanden Gregor Samsa som över en natt finner sig förvandlad till en enorm insekt har inspirerat författare och konstnärer av alla slag alltsedan den utgavs. Förvandlingen [Die Verwandlung] har kallats världens bästa novell och innehåller alla stildrag som gör Kafka till en av världslitteraturens största: utsattheten och grymheten, det groteska som något naturligt och likt en förfärlig dröm som framstår lika påtaglig som verklighet, med fantastiskt suggestiva bilder som författaren förmår gestalta med bara några få ord.

Smakbiten är hämtad från sidan 5:

Gregor vände därefter blicken mot fönstret, och det dystra vädret - man hörde regndropparna slå mot fönsterblecket - gjorde honom helt melankolisk. "Om jag trots allt skulle fortsätta att sova ett tag till och försöka glömma alla dessa dumheter", tänkte han. Men det var fullständigt uteslutet, för han var van att sova på högra sidan och han kunde inte komma i den ställningen i sin nuvarande belägenhet. Hur våldsamt han än kastade sig åt det hållet rullade han gång på gång tillbaka i ryggläge. Han gjorde gott och väl hundra försök, slöt ögonen för att slippa se de sprattlande benen och gav upp först när han började känna en förut obekant, dov smärta i sidan.

24 kommentarer:

 1. och jag vill sova på vänstra sidan men det går inte för min värkande arm. jag kan tipsa skalbaggen om att en får halvsitta med något mjukt bakom ryggen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Oj, en riktig klassiker! Jag har inte läst hela, bara utdrag. I gymnasiet 😳

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bok som jag har hört talas om så många gånger, så nu bestämde jag mig för att jag skulle läsa den.

   Radera
 3. Förvandlingen har jag skrivit tenta på. Vi läste den och satt fem timmar och analyserade i en källare för över 20 år sedan. Tack för smakebit.

  SvaraRadera
 4. Som konvalescent efter en blindtarmsoperation som brukar sova på mage, känner jag stor sympati med skalbaggen, och med Mrs Calloway också för den delen. Halvsitta med en massa kuddar är grejen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj aj, vad jobbigt. Hoppas det snart blir bättre för dig.

   Radera
 5. Tror inte jag läst hela men utdrag, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Kafka är farit, såg fantastisk föreställning av Förvandlingen på teater med jazz-musik och dansande/klättrande skådespelare

  SvaraRadera
 7. Om nu jag ska förvandlas till något så undanber jag mig att bli en insekt som genast hamnar i ett fågelgap. Kan du hälsa Kafka att jag vill bli en fjäril istället...

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Den har jag läst.

  SvaraRadera
 9. Den har jag läst, men har faktiskt funderat på att läsa om den.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Den boken läste jag när jag var kanske 16 år eller nåt. Å den har verkligen etsat fast sig på näthinnan. Efter den boken läste jag faktiskt flera av hans verk, men ingen satt "lika fast" som "Förvandlingen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffade du någon tröja med texten "Kafka hade inte heller så roligt"? ;)

   Radera
 11. Stackars Gregor Samsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera