tisdag 2 november 2021

Tisdagstrion: Böcker/författare från mina hemtrakter

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker/författare från mina hemtrakter. Jag väljer att lyfta fram tre författare verksamma i Värmland, men inte i min hemkommun Karlstad. Här är min trio:  

Först ut får vara Karina Johansson (f. 1969) från Sunne. Hon arbetar som journalist på Fryksdals-Bygden, men har även hunnit med att skriva ett antal deckare som utspelar sig i Sunnemiljö.

Hon har givit ut fem böcker i den genre som hon själv kallar "mysdeckare". Dessa är Bara en pärlaUtan egen vinningEtt felsteg eller tvåResan tillbaka och Pengabrevet. I hennes böcker finns ingen polisman som steg för steg löser mordfallet, ingen journalist som kommer sanningen på spåret när hon ska skriva artiklar. Nej, på ett vis kommer själva mordfallen i bakgrunden. Inte så att det är oviktigt vem som är mördaren och varför mordet skedde. Men Karina Johansson lägger tonvikten på personerna i boken. Det är relationerna mellan de medverkande som ger böckerna liv och vi får steg för steg veta mer om dem, och då löses mordfallet så att säga "på köpet".

Tvåa får bli Ninni Schulman (f. 1972). Hon är för all del bosatt i Enskededalen, men många av hennes deckare utspelar sig i Hagfors. Det var i Hagfors som hon började sin bana som journalist, då hon var lokalredaktör för Värmlands Folkblad.

Hagforsserien består av sju böcker. Alla handlar om journalisten Magdalena och poliserna Christer och Petra. Av dessa böcker har jag läst två, nämligen Flickan med snö i håret och Pojken som slutade gråta.

Slutligen Göran Tunström (1937-2000), som växte upp i Sunne. De flesta av hans romaner är på något vis kopplade till den orten.

Han var en produktiv författare. Mest känd är han antagligen för Juloratoriet, för vilken han belönades med Stora Romanpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Romanen Prästungen är också väl värd att läsas. Där skildrar författaren sin uppväxt i Sunne. Göran Tunström var nämligen son till en präst. I boken följer man den unge pojken, som växer upp i den lilla köpingen. En varm och humoristisk skildring, men han berättar även hur allt blir förändrat när fadern dog.

I Sunne finns en gata som heter Tunströms väg. Då levde fortfarande författaren och man brukar inte uppkalla gator efter levande personer. Men kommunen visste på råd. Man sade att gatan var uppkallad efter prästen Tunström.

Göran Tunström var med när gatskylten avtäcktes, och det var faktiskt jag också. Jag arbetade då på lokaltidningen Fryksdals-Bygden.

Edit: Tydligen har de flesta andra som deltar i veckans tisdagstrio valt författare med koppling till den egna hemkommunen och inte ett helt landskap. Då borde jag ha nämnt Inger Sandberg (Spöket Laban, Lilla Anna och Långa farbrorn), Hanna Hellquist (Karlstad Zoologiska) och Staffan Heimersson (som faktiskt är född i Karlstad).

32 kommentarer:

  1. Trevliga områden med flera författare, miljön är nog inspirerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid tänkt att Värmland är författarnas och poeternas landskap, men inser givetvis att det finns mängder av författare och poeter i andra landskap också :)

      Radera
  2. Göran Tunström gillar jag verkligen!

    SvaraRadera
  3. Ninni Schulman är den enda jag har läst, hennes böcker är riktigt bra. Känner mig nästan lite sugen på att åka till Hagfors och gå Ninni Schulman-vandringen 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det en Ninni Schulman-vandring? Den skulle vara kul att gå.

      Radera
  4. Ha! Två av tre gemensamma! Men du anar inte vem min tredje är!

    SvaraRadera
  5. Många fina författare i din tisdagstrio!

    SvaraRadera
  6. Göran Thunström är sannerligen en fin författarpresentationer. Jag hade också stort utbyte av Prästungen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han dog tyvärr alldeles för ung. Det är många böcker som aldrig blev skrivna.

      Radera
  7. Resan tillbaka har jag läst, den var bra!

    SvaraRadera
  8. Tunström har jag läst flera titlar av liksom Schulman som jag tycker mycket om.Karina Johansson är däremot helt okänd för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karina Johansson är världsberömd i hela Sunne :)

      Radera
  9. Jag har nog läst alla böcker Karina Johansson skrivit, riktigt bra. Vill läsa Schulman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror mig veta att det snart kommer en ny bok av Karina Johansson.

      Radera
  10. Många bokbloggande värmlänningar! Har ni kaffeträffar ibland på Mårbacka? Det borde ni ha :)

    SvaraRadera
  11. Många bra författare från Värmland! Göran Thunström är min favorit och hans roman "Tjuven".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den har jag inte läst. Den måste jag kolla upp!

      Radera
  12. Ninni Schulman har jag läst några böcker av :)

    SvaraRadera
  13. Tunström är den enda jag har läst. Var säker på att du skulle ha med Selma, men ack vad jag bedrog mig :)

    SvaraRadera
  14. Spännande. Tack för tipsen.

    SvaraRadera
  15. Har inte läst någon av dina författare än men känner till allihop. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  16. Tunström är en så bra författare. Schulman har jag inte kommit till. Jag fastnade för Lina Bengtsdotter som skriver om Gullspång. Har man haft en pojkvän därifrån måste man ju läsa om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lina Bengtsdotter har jag inte hört talas om. Böcker om Gullspång minsann.

      Radera