torsdag 25 november 2021

Förvandlingen av Franz Kafka

Titel: Förvandlingen

Originalets titel: Die Verwandlung

Författare: Franz Kafka

Förlag: Modernista (2019) Originalet utgivet 1915

Antal sidor: 63 

Baksidestexten

Franz Kafkas berättelse om handelsresanden Gregor Samsa som över en natt finner sig förvandlad till en enorm insekt har inspirerat författare och konstnärer av alla slag alltsedan den utgavs. Förvandlingen [Die Verwandlung] har kallats världens bästa novell och innehåller alla stildrag som gör Kafka till en av världslitteraturens största: utsattheten och grymheten, det groteska som något naturligt och likt en förfärlig dröm som framstår lika påtaglig som verklighet, med fantastiskt suggestiva bilder som författaren förmår gestalta med bara några få ord.

Förvandlingen av Franz Kafka är verkligen en klassiker. De flesta har nog någon gång hört inledningsmeningen omtalas: "När Gregor Samsa en morgon vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en stor skalbagge."

Baksidestexten på denna utgåva gör verkligen allt för att höja förväntningarna på denna  lilla bok. Men ändå är det med viss besvikelse jag lägger den ifrån mig när jag läst klart. Var detta allt? Vad var egentligen meningen?

Så en man förvandlas plötsligt till en jättelik insekt. Varför då? Och hur kan hans familj till en början reagera på denna otroliga förändring med vad som väl kan kallas ett stoiskt lugn?

Visserligen uppvisar de efter en tid ett större avståndstagande, men jag förstår ändå inte vad det är Kafka vill ha fram. Är det något vi kan lära oss av denna novell? Lär den oss hur vi ska reagera om vi själva eller någon i vår familj plötsligt förvandlas till en insekt? Eller är den en allegori vars mening går mig förbi?

Förvandlingen är en novell som jag är glad att ha läst, eftersom den är så omtalad. Men jag tyckte inte att den var speciellt intressant.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 37: Läs en bok utgiven före 2000. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar