Sidor
- Startsida
- Om mig
- Mina böcker
- Ljudböcker
- Antologier
- På gång
- Om recensionsexemplar
- Kaosutmaning 2016
- Kaosutmaning 2017
- Kaosutmaning 2018
- Kaosutmaning 2019
- Kaosutmaning 2020
- Kaosutmaning 2021
- Kaosutmaning 2022
- Kaosutmaning 2023
- Kaosutmaning 2024
- Kaosutmaning 2025
- Kvinnliga nobelpristagare
- Klassikerutmaning
- Boktolvan 2022
- Boktolvan 2023
- Boktolvan 2024
tisdag 31 december 2024
söndag 29 december 2024
Titta vad jag fick av Tomten!
onsdag 25 december 2024
Dagens visdomsord 2024-12-25
tisdag 24 december 2024
måndag 23 december 2024
söndag 22 december 2024
lördag 21 december 2024
Veckans mening v. 51 2024
I hemlighet hoppades han alltid att en röst skulle viska svaret till honom, fastän han inte visste vad han skulle göra om han började höra röster.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Nu tar Veckans mening lite julledigt och återkommer vecka 2 2025.
torsdag 19 december 2024
Helgfrågan v. 51
Helgfråga från Mias bokhörna. Inte helt oväntat har den julmotiv. Helgfrågan lyder:
Ett bokpaket tidigt på morgonen
Tidigt på morgonen levererade Early Bird ett bokpaket. Det innehöll två böcker som jag hade beställt. Närmare bestämt Skalbaggen av Richard Marsh och Hercule Poirots Stilla Natt av Sophie Hannah. (Hannah skriver i Agatha Christies anda.)
Veckans kulturfråga v. 51
Vilka böcker för barn och unga uppskattar du?
onsdag 18 december 2024
Dagens visdomsord 2024-12-18
tisdag 17 december 2024
Tisdagstrion: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro
Dags för veckans tisdagstrio! Nu är det snart jul. Om precis en vecka är det julafton. Denna tisdags tema är: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Vilken tomte ska man börja med om inte Tomten av Viktor Rydberg?Den är ju en dikt som börjar sålunda:
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Troll tillhör ju också den nordiska folktron, och det får mig att plocka fram Samlade dikter av Gustaf Fröding.måndag 16 december 2024
Det sista kapitlet av Åsa Hellberg
söndag 15 december 2024
En smakebit på søndag - Den grymmaste månaden
lördag 14 december 2024
Veckans mening v. 50 2024
Clara Morrow knäböjde i det fuktiga, friskt doftande gräset på allmänningen mitt i byn och gömde omsorgsfullt ett påskägg medan hon funderade på att åkalla de döda, vilket hon planerade att göra direkt efter kvällsmaten.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
fredag 13 december 2024
Ett par böcker från biblioteket
Bibliotek är bra. Jag tog mig en tur till biblioteket i Grums och lånade två böcker. Den grymmaste månaden av Louise Penny och Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh.
onsdag 11 december 2024
Dagens visdomsord 2024-12-11
tisdag 10 december 2024
Tisdagstrion: Kvinnliga nobelpristagare
Dags för veckans tisdagstrio! Det kan väl inte ha undgått någon att det är Nobeldagen idag. Idag ska sydkoreanskan Han Kang få ta emot nobelpriset i litteratur från HM Konungen. Inte så vanligt med kvinnliga nobelpristagare i litteratur. Denna tisdags tema är: Kvinnliga nobelpristagare.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Det är väl Sara Pepparkaka som brukar säga att om man kan svara Selma Lagerlöf så ska man svara Selma Lagerlöf? Och jag tar väl den bok jag brukar välja, nämligen Jerusalem (som gavs ut i två delar).Boken utspelar sig i Dalarna och i Jerusalem under 1800-talet, där man får följa några människor och deras närstående under flera år. Selma Lagerlöf skriver om många olika personer ur flera generationer, bland annat om dem som lever på den stora Ingmarsgården, där man får bekanta sig med deras, inte alltid så okomplicerade, relationer till varandra. Boken är delvis inspirerad av den religiösa grupperingen helgumianerna och deras emigration till Jerusalem i Palestina år 1896.
Detta är en riktigt bra roman tycker jag. Man får en fantastisk berättelse om människors liv i Dalarna i slutet av 1800-talet, där de sociala grupperingarna är tydliga. Prästen och skolmästaren har en stark ställning, men i just den här byn är prästen en usel predikant och när väckelserörelsen når socknen har kyrkan inget att sätta emot. Men det är inte 1800-talets vanliga väckelsepredikanter i Waldenströms anda, utan här handlar det om en sekt vars medlemmar bryter med sina anhöriga. De hetsar upp varandra och känner snart att de måste fara till Jerusalem, där flera av medlemmarna går omkring i fast övertygelse om att när som helst få se Kristus återvända till jorden.
Boken handlar också om en familj, som varit den dominerande i socknen under många generationer. Det är ingmarerna, vars huvudman i varje generation heter Ingmar Ingmarsson. Det är till denne alla vänder sig till för att veta vad som som göras och när det ska göras. Men när Stor-Ingmar dör har den nye Ingmar Ingmarsson inte den styrka som krävs och Ingmarsgården håller på att gå ifrån släkten.
Selma Lagerlöf har skapat ett verk, som har viss verklighetsbakgrund, men det är också en saga med inslag av såväl småfolk, som religiösa uppenbarelser och även förbannelser.
Men hajarna attackerar och tar bit efter bit från fisken. Till slut finns bara ryggfenan och huvudet kvar.
Ernest Hemingway fick Pulitzerpriset för denna roman 1953 och den anses vara den avgörande orsaken till att han 1954 erhöll Nobelpriset i litteratur.
Det vete sjutton hur jag tänkte här! Jag vet att jag skrev kvinnliga nobelpristagare, men sedan har jag helt tappat det. Nåja, det blev nog ett och annat fniss bland deltagarna :D
söndag 8 december 2024
En smakebit på søndag - Mitt liv som död
lördag 7 december 2024
Veckans mening v. 49 2024
Mathias tankar jagade runt varandra i skallen och han försökte förgäves fånga någon av dem.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
fredag 6 december 2024
Dirt Town av Hayley Scrivenor
onsdag 4 december 2024
Dagens visdomsord 2024-12-04
tisdag 3 december 2024
Tisdagstrion: Finland - finska författare eller Finland i handlingen (Finlands självständighetsdag på fredag)
Dags för veckans tisdagstrio! Vi vänder blicken mot vårt östra grannland. Denna tisdags tema är: Finland - finska författare eller Finland i handlingen. Det är ju Finlands självständighets dag på fredag.
Den första får bli Mathias Alms debutroman Nytt land. Boken är ett gränsfall idag eftersom handlingen utspelar sig i Sverige, men det handlar om en man som farit över Bottenhavet för att finna en utkomst som gör det möjligt att skapa ett nytt liv åt familjen.Detta är helt enkelt en riktigt bra bok! Han beskriver på ett fullkomligt lysande sätt Aksels färd över havet från Finland till Sverige, så att man som läsare sitter och huttrar när vattnet stänker över honom och hela tiden oroas man med honom att något ska hända, för han är ju, för att tala med Erik Gustaf Geijer, ensam i bräcklig farkost.
Mathias Alm har inte suttit på sin kammare och plötsligt kommit på en berättelse. Den bygger på en sann historia som hans farmor berättat för honom om sin morfarsfar, som var den som i verkligheten gjorde den farofyllda resan. För oss nutidsmänniskor, som möjligen tar en tur över Östersjön med Cinderella eller någon av de andra färjorna, kan det vara svårt att förstå hur någon kan ha färdats med en roddbåt över Kvarken.
Aksel är givetvis bokens huvudperson, och ett av skälen till att detta är en så läsvärd roman är att författaren gör honom till en trovärdig karaktär. Han må kunna betraktas som en hjälte, som kunde företa den farofyllda färden och mödosamt skapa sig ett liv i ett nytt land, men författaren gör honom mänsklig genom att vi får ta del av Aksels tankar, där han ständigt frågar sig om han gjorde rätt i att lämna kvar familjen i väntan på att kunna fara tillbaka och hämta dem. En del i honom vet att han gjorde rätt eftersom han skulle ge dem ett så mycket bättre liv än det gamla, men en annan del av honom plågas av ovissheten hur hustrun och dottern klarar att få mat på bordet när han inte finns hos dem.
Hem till Niemis är Annette von Sydows debutroman. Det är den egna släktens historia hon berättar med mormor Gerda som huvudperson. Som grund för berättelsen har hon ett antal brev som Gerda och andra släktingar har skrivit. Med hjälp av dessa kan hon skapa en stomme och där hon saknar uppgift om vad som hänt under vissa år får fiktionen fylla luckorna.
Jag tycker att det är en utmärkt idé. Genom Gerdas ögon får vi följa utvecklingen i storfurstendömet Finland, där kring sekelskiftet den ryske kejsaren minskar landets självstyre samtidigt som en förryskningskampanj igångsätts. Jag fick lära mig en hel del om Finlands historia under tiden från 1880-talet fram till inledningen av första världskriget.
Men jag hade av baksidestexten fått intrycket att det var händelser vid krigsutbrottet som var det som boken huvudsakligen skulle handla om. Istället läggs nästan allt fokus på decennierna innan. Det föds barn, det dör barn, släktingar blir sjuka och jag känner att jag bara sitter och väntar på att handlingen ska komma fram till återkomsten till Niemis i Sverige. Det gör att boken bitvis blir lite tråkig.
När jag väl kommer fram till bokens slut visar det sig att Gerda fortfarande inte har nått fram till Niemis. Det är möjligt att von Sydow har tänkt sig att berätta mer i en uppföljare, men eftersom boken heter Hem till Niemis känner jag mig faktiskt lite lurad. Dock vill jag än en gång säga att boken är intressant genom sin berättelse om den politiska utvecklingen i Finland under denna tid.
Asfaltsänglar av Johanna Holmström känns aktuell i Sverige idag, med tanke på alla diskussioner om "hedersbrott". Den utspelar sig i det svenskspråkiga Finland, där Samira och hennes vänner fruktar två saker: Att någon av dem ska bli en asfaltsängel eller att de ska bli tvungna att gifta sig. En asfaltsängel är en flicka som för "hederns" skull knuffas ut för att krossas mot asfalten.Hennes mamma är en finlandssvensk kvinna som konverterat till islam och som gör allt för att vara mer "rättroende" än flickornas pappa Farid.
En stor del av boken ses ur Samiras lillasyster Leilas perspektiv. En flicka som gömmer sig i sin huva för att inte märkas i skolan, men hennes mamma vill att hon bär hajib.
Boken är på många sätt intressant, även om det är svårt att hänga med när en massa oöversatta finska fraser dyker upp.
Författaren väver även in att det nog inte är självklart vilken kulturell bakgrund de har som kämpar så hårt för att upprätthålla familjens "heder".
söndag 1 december 2024
En smakebit på søndag - Det sista kapitlet
lördag 30 november 2024
Veckans mening v. 48 2024
Han klappade på whiskyflaskan i kavajfickan, den var hans nya bästa vän.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Nej, nu har jag missat att lägga upp meningen i tid igen! Jag har varit borta hela dagen. Jag krälar i stoftet och ber om förlåtelse.
onsdag 27 november 2024
Dagens visdomsord 2024-11-27
tisdag 26 november 2024
Tisdagstrio: Ljus på omslaget (Första advent på söndag)
Dags för veckans tisdagstrio! Nu på söndag är det första advent. Då är det dags att tända första ljuset. Denna tisdags tema är: Ljus på omslaget (Första advent på söndag).
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
På nobelpristagaren Patrick Modianos bok De dunkla butikernas gata ser man gatljus och det är också ljus.Det är ju alltid roligt att kunna berätta att man har läst en bok av en nobelpristagare. Men tyvärr var det en bok som flöt ut i intet. Huvudpersonen har drabbats av minnesförlust femton år tidigare och vet inte vem han egentligen är. Under dessa år har han arbetat som privatdetektiv, men när hans chef går i pension bestämmer han sig för att försöka finna sin rätta identitet.Så han vandrar runt i Paris, i samma kvarter där han arbetat utan att veta vem han var, och nu stöter han på personer som minsann känner till den Pedro McEvoy som han tycks ha varit.
Men varför har ingen av dem stött på honom de senaste femton åren? Och vad var det som förorsakade minnesförlusten? Var Pedro McEvoy hans verkliga identitet eller var det också ett alias?
Och varför flydde han under kriget? Vad flydde han från?
Jag lägger ifrån mig boken lätt irriterad. Visst förstår jag att man inte behöver få alla svar i en bok. Lite kan sparas till läsarens fantasi. Men i det här fallet klarar jag inte alls av att förstå vad författaren vill ha sagt med sin bok. Det känns som de dunkla tankarnas bok.
Olga bodde hos familjen Björksjö på Carlsbergs gård i många år, fram till en natt sommaren 1980 då herrgården brann och familjen omkom. Polisen betraktade branden som en olycka. Olga däremot var övertygad om att någon tänt på. Nästa morgon hittade hon Aika Matka, en till synes oansenlig ört som besatt oanade krafter. Den kunde åstadkomma tidsresor.
Med dess hjälp skickar hon trettiosju år senare sitt barnbarn Ellinor tillbaka i tiden för att ta reda på vad som faktiskt hände.
Att skriva böcker med tidsresor är svårt. Det skapas lätt paradoxer. Tänk om man möter sig själv! Eller man kanske av misstag råkar ta livet av sin farfar då denne fortfarande är ett litet barn. Då kan man inte själv existera. Men om man inte existerar, så kan man ju inte heller ta livet av farfadern. Och så vidare. Ni fattar va?
Karina Johansson lyckas skapa en trovärdig tidsresebok utan störande paradoxer. Ja, trovärdig om man accepterar att det finns tidsresor och att de kan genomföras med hjälp av en ört. Och varför inte? Det skrivs ju böcker om spöken och vampyrer och om varelser från andra planeter.