onsdag 30 december 2020

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

 Titel: Cirkeln

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Förlag: rabén&sjögren (2011)

Antal sidor: 516

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

Cirkeln är en bok jag länge funderat på att läsa. Den är första delen i Engelsforstrilogin.

Det är en bok med mycket magi, men vi får även en inblick i de unga flickornas liv. Det är inte så lätt att vara tonåring. Det är förälskelser som känns som de betyder allt, det är avundsjuka och svartsjuka. Där finns en flicka som är upp över öronen förälskad i sin lärare. Personporträtten känns äkta. Så kan det säkert vara att vara 16-17 år.

Flickorna måste hålla ihop, men det är inte så lätt. Ibland hatar de varandra. Men när de inser att ondskan tänker döda dem, en efter en, måste de till slut konfrontera sin gemensamma fiende. Men vem är denna fiende? De har fått veta att de är utvalda och har till uppgift att skydda världen mot de demoner som attackerar, men så mycket mer vet de inte.

Boken vänder sig till ungdomar och unga vuxna, så jag tillhör inte målgruppen. Men jag tyckte den var riktigt bra. Bitvis var den mycket spännande; en bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

Jag har de båda andra delarna, Eld och Nyckeln, så det lär inte dröja länge innan jag måste ta tag i dem. Jag vill verkligen veta hur det går i fortsättningen.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 38: Läs en YA-bok.

2 kommentarer:

  1. Det är en så bra trilogi :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, första delen var riktigt bra, så jag ser fram mot att läsa nästa.

      Radera